Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dopingmisstankar riktas mot Ryssland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Imago Sportfotodienst

Dopingmisstankar riktas mot Ryssland.

Enligt tyska tv-kanalen WDR har nationens idrottsutövare under flera år skaffat sig bättre uthållighet genom att inta ädelgasen xenon.

– Den här metoden är utformad enbart för att vara prestationshöjande, och i mina ögon är det doping, säger Mario Thevis, dopinganalytiker ved analyslaboratoriet i Köln.

Arrangören Ryssland blev till slut Sotji-OS mest framgångsrika nation.

Men under måndagen höjs kritiska röster mot nationens idrottsutövare. Enligt tyska tv-kanalen WDR har flera av olympierna under en längre tid intagit xenon.

Ädelgasen är inte dopingklassificerad men enligt ledaren för internationella antidopingbyrån (Wada), Craig Reede, kommer man nu att ta upp ärendet.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här. Redan på nästa möte kommer det att stå på dagordningen, säger han, enligt NRK.

"Det är doping"

Enligt flera internationella studier bidrar intag av xenon till att stimulera produktionen av EPO i kroppen. Den konstgjorda tillförseln av EPO är ett de vanligaste förekommande föremålen för doping inom uthållighetsidrotter.

– Det har gjorts djurstudier med xenon. Inom loppet av ett dygn hade EPO-produktionen ökat med en faktor på 1,6. Det är en betydande effekt, säger Mario Thevis, dopinganalytiker ved analyslaboratoriet i Köln.

– Den här metoden är utformad enbart för att vara prestationshöjande, och i mina ögon är det doping, fortsätter han.

Ryssland vann medaljligan i Sotji-OS med 13 guld, 11 silver och 9 brons.