Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Det gröna vattnet i Rio-OS sprider sig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Matt Dunham / AP TT NYHETSBYRÅN

När simhoppsbassängen i Rio de Janeiro plötsligt färgades grön fick det hela världens uppmärksamhet.

Nu är ytterligare en bassäng drabbad.

På onsdagen färgades även vattenpolobassängen grön.

Damernas synkroniserade simhoppstävling i Rio de Janeiro fick plötsligt uppmärksamhet över hela världen. Och det var inte utövarna som drog blickarna till sig.

I stället var det vattnet i bassängen som blev den stora snackisen. För den sedvanliga blåa färgen var förbytt till en grön.

Hela världen kliade sig i huvudet och undrade vad det berodde på - och om det var farligt.

Arrangören hade på måndagen inga svar att ge mer än att det inte var hälsovådligt.

Olika teorier till missfärgningen

Enligt Steve Henderson, som driver en poolstädarfirma i Kalifornien och intervjuades av New York Times hade två teorier om varför den gröna färgen uppstod: antingen drabbades poolen av plötsligt algblomning, eller så skedde en kemisk reaktion när kloret i vattnet mötte något slags metallämne.

Men enligt Internationella simförbundet Fina orsakades förändringen av att kemikalier som används för att rena vattnet läckt ut i poolen. Det ledde till ett onormalt pH-värde vilket i sin tur gav den gröna färgen.

Och det är inte är en isolerad händelse.

Skojar med arrangören: "Gröna döden"

För på onsdagen drabbades ytterligare en OS-bassäng av den gröna färgen. Det är vattenpolobassängen som under sin tredje tävlingsdag plötsligt har fått en grön ton.

CBC rapporterar att även om alla linjer i poolen är synliga i nuläget så tyder alla tecken på att vattenkvalitén försämras.

Enligt den kanadensiska tränaren Mitch Geller så beror missfärgningen mest troligt på ett trasigt filter som skapar algblomning i poolen.

Sajten Deadspin driver med arrangörens nya miss genom att sätta rubriken: "Den gröna döden sprider sig". Detta trots att missfärgningen inte ska vara farlig.