Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dahlby fick tramadol - från SOK:s läkare

Håkan Dahlby.Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN

RIO DE JANEIRO. Inom cykelvärlden skriker man om att det borde dopingklassas.

Och Wada har det på sin bevakningslista under 2016.

Inför kvalet i dubbeltrapp valde SOK att ge Håkan Dahlby det omdiskuterade preparatet tramadol.

– Det kan ha stjälpt honom, säger RF:s medicinske expert Åke Andrén-Sandberg.

Håkan Dahlby går långsamt, långsamt när han lämnar skjutbanan i Rio de Janeiro. Kepsen är djupt neddragen i pannan, bössan hänger över ena axeln – och smärtan är brutal.

– Jag kan knappt stå upp, säger Dahlby och kvider.

Han träffade bara 121 av 150 lerduvor i kvalet och missade finalen, men bakom resultatet döljer sig en njursten som förstörde både Dahlbys natt och dag.

– Jag drabbades av ett njurstensanfall under natten och fick ta smärtstillande för att kunna komma till start, säger Dahlby och nämner tabletterna som Sveriges olympiska kommitté (SOK) gav honom.

Arcoxia, alvedon – och tramadol.

– Ja, jag tog tramadol också. Det är inte dopingklassificerat, det är godkänt. Den är kraftig! Men det hjälpte inte, säger Håkan Dahlby.

"Är på bevakningslistan"

Och han har rätt, tramadol är inte dopingklassificerat. Men många menar att det borde vara det.

Inom cykelvärlden har debatten varit het under det sista året. Det finns undersökningar som visar att närmare 700 cyklister missbrukar tramadol i samband med tävlingar och Francesca Rossi, ansvarig för antidopingarbetet inom cykelsporten, har vädjat till Wada (världens antidopingbyrå) om att få till ett förbud.

Hittills har Wada dock nöjt sig med att hålla preparatet på sin "bevakningslista".

– Det är ett narkotikaklassat preparat, säger Åke Andrén-Sandberg, medicinsk expert på RF.

– Det finns en stor missbrukspotential, men eftersom det är så pass nytt har det inte kommit på någon dopinglista. Det är bara på bevakningslistan.

Vad innebär det?

– Förra året hade man meldonium där, nu har man tramadol. Man vill se hur utbrett det här egentligen är, hur många som har det i systemet, för att sen kunna ta beslut om det ska upp på den vanliga listan. Men de delar inte ut någon bestraffning för det just nu.

USA har ett förbud

Åke Andrén-Sandberg förklarar att det är ganska få idrottare som skulle få fördelar av att använda tramadol. Det bedövar visserligen smärta, men det har också andra effekter. Man blir avtrubbad och tappar skärpa.

I cykel kan det vara effektivt, tror han. Men inte i dubbeltrapp.

– Dahlby presterade väl inte särskilt bra och det kan vara så att det här stjälpte honom. Jag vet inte exakt hur det var i det här fallet, men risken är att man inte är intellektuellt på topp om man tar tramadol.

– Samtidigt behövde han smärtlindring, så det kanske bara fanns två dåliga alternativ för honom.

Vissa länder har redan stoppat sina aktiva från att använda tramadol i samband med tävling. Bland annat USA. Men Andrén-Sandberg ser det ändå inte som kontroversiellt att SOK delar ut preparatet mitt under OS.

– Nej, det gör jag inte. Det är ju tillåtet just nu.

SOK:s läkare svarar

Enligt Håkan Dahlby fick han medicinen av SOK:s chefsläkare Per "Pliggen" Andersson. Han kan inte uttala sig om några specifika behandlingar, men han kan prata generellt om tramadol.

Och han erkänner att det är ett speciellt preparat.

– Det är en väldigt effektiv smärtstillningsmedicin, med morfinliknande effekter. Det är en väldigt potent smärtstillande medicin, säger Andersson.

– Men när det kommer upp i samband med idrottssammanhang måste man vara väldigt försiktig och noggrann med att ordinera den, eftersom den är så pass potent.

Exakt vad menar du med potent?

– Den är kraftfull.

Han förtydigar sen:

– Det är inte någonting som man ska använda i första taget.

Innan SportExpressen lämnar Håkan Dahlby vid skjutbanan berättar han att att krämporna börjar bli många. Det är inte bara njurstenen som smärtar, utan även ryggen och handen.

Det krävs starka mediciner för att han ska kunna tävla.

– Den här kroppen har inte många år kvar inom sporten, säger Dahlby.