Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dahlby bjud på nytt "fuck you" hos SVT

Foto: SVT

Först tog han OS-silver – sedan hälsade han "fuck you" till alla belackare.

Och i kväll var Håkan Dahlby i SVT-studion för att förklara utspelet som blev en av torsdagens stora OS-snackisar.

– Jag fick ett mail från någon som sa att han hade tillhört "fuck you"-klubben, men som nu hade ändrat sig, säger Dahlby.

Håkan Dahlby hade inget överdrivet lyckat dubbeltrapkval. Han bommade flertaget gånger under den tredje och sista rundan och kom in till finalen på en femteplats.

Men i finalen var det en helt annan "DJ Sharpshooter" vi fick se. Endast en enda bom blev det, vilket katapulterade honom upp till silverplats bakom brittiska suveränen Peter Wilson.

"Otroligt stolt"

Sent på torsdagskvällen satte han sig i SVT-studion och försökte summera intrycken.

– Jag är otroligt stolt. Efter så många års slit och alla uppoffringar man måste göra. All träning. Jag är hemskt glad helt enkelt, säger han.

Dahlby avslöjade att han fick de goda nyheterna nästan sist av alla.

– Jag insåg det när jag hade skjutit det sista skottet och kollade på resultattavlan. Då såg jag att jag var etta. Sedan undrade jag hur många som var kvar. Sedan sköt Peter och då såg jag att jag var tvåa. Jag vände mig om och såg Claes (Johansson, förbundskaptenen) och han höjde armarna i skyn, säger han.

– Jag tycker inte om att kolla på resultaten. Jag vill skjuta varje duva för sig och fokusera på det jag gör.

"Fått 29 sms"

Efter triumfen har Dahlby blivit hela Sveriges silverhjälte.

– När jag slog på telefonen hade jag fått typ 29 sms. Och mailen rullar in, säger han.

Dahlby berättade att många ville veta mer om ett ögonblick som inträffade efter finalen. När han blev intervjuad av SVT efter silverbragden fick han nämligen frågan om han hade något att hälsa dem som hade tvivlat på hans chanser.

46-åringen – som missade finalen i Peking-OS 2008 – lutade sig då fram mot mikrofonen och väste: "Fuck you" samtidigt som han höll upp högra långfingret.

"Många har undrat"

– Det är många som har undrat över det där. Jag fick faktiskt ett mail där någon erkände att han hade tillhört "fuck you-klubben" men nu hade ändrat sig, säger han.

– Man börjar komma till en ålder, 46, där folk inte tycker att man borde kunna ta medalj. Men tji fick de. Fuck you.

"Pappa i tankarna"

Hans pappa avled i cancer i våras. Men Dahlby bar med sig minnet av sin far in i finalen – och stöddes av det.

– Han har lärt mig skjuta och all erfarenhet har jag fått från honom. Med honom i tankarna var det väldigt lätt. Det var ett stort trauma att förlora min far, men när jag tänker på medaljerna jag har fått, EM-guldet och OS-silvret, med honom i tankarna så känns det fantastiskt. Sedan har jag fått stöd av min fru och min son också, säger han.

"Ska prata om Rio"

Dahlby har än så länge inte bestämt sig om han ska försöka uppgradera silvret till ett guld i Rio de Janeiro 2016.

– Vi ska hem och prata om det.