Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergqvist: Aregawi har ljugit för så många

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Nils Petter Nilsson

Abeba Aregawi stoppas från OS.

Rätt beslut, anser den tidigare friidrottsstjärnan Kajsa Bergqvist.

– Hon har ljugit för så många så man vet inte vad man ska tro på längre, säger hon till SVT.

Abeba Aregawi friades tidigare i veckan från sin dopingdom. Dopingkommissionen valde att lägga ner ärendet med bakgrund av att Wada, den internationella antidopingbyrån, har höjt nivåerna för vad som anses vara tillåtet att ha i kroppen när det kommer till meldonium.

Men den svenska friidrottaren får trots det inte följa med till OS. Under söndagen meddelade styrelsen för det svenska friidrottsförbundet att de inte nominerar Aregawi till SOK, som i slutändan bestämmer vilka som får åka.

Kajsa Bergqvist, tidigare höjdhoppare och numera friidrottsexpert för SVT, anser att styrelsen har tagit rätt beslut.

"Hon har ljugit för så många"

– Jag tycker att det är rätt beslut. Hon har inte sprungit ett lopp på ett år och utifrån det så är det osannolikt att man skulle släppt igen om också om det gäller någon annan. Med den bakgrunden som varit också så är jag lättad, säger Bergqvist till SVT.

Bergqvist menar att det inte bara har att göra med dopingen, utan övriga kontroverser som rört Aregawi de senaste åren. Bland annat hennes lögner om sitt äktenskap med tränaren Henok Weldegebriel, och sin bostadssituation i Sverige.

– Den bakgrund att hon haft en dopningsavstängning som nu har hävts. Hon har ändå tagit den här medicinen tidigare. Med den historien som varit de senaste tre åren är hennes förtoende på något sätt förbrukat, hon har ljugit för så många, så man vet inte vad man ska tro på längre. Sen blev dopningsföreteelsen droppen. Då räcker det, säger Bergqvist till SVT.