Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Baryards hyllning: "Enorm prestation"

Foto: Nils Jakobsson

Sara Algotsson Ostholt tog med hästen Wega Sveriges första medalj i OS. Det var också den största OS-framgången på 40 år inom fälttävlan.

Hemma i tv-soffan satt Malin Baryard-Johnsson och njöt i fulla drag.

– Det är en enorm framgång och en enorm prestation, säger hon till SportExpressen.se.

Den tilltänkta OS-hästen Tornesch skadade sig inför olympiska spelen och den tidigare silvermedaljören Malin Baryard-Johnsson var tvungen att tacka nej.

Då klev ett annat hopp fram när Sara Algotsson Ostholt med hästen Wega ordnade Sveriges första medalj i London.

– Jag har följt spänningen hemma. Det är en enorm framgång och en enorm prestation. Hon har varit enormt säker under alla tre tävlingsdagar. I hoppningen framför allt, som är min gren, gör hon två jättefina ritter. Hon rider väldigt säkert och stadigt. Det är imponerande, säger Baryard-Johnsson.

När vågade du tro på en medaljsuccé?

- När jag såg att hon var i ledning i går, då började man hoppas. När man såg första rundan i hoppningen i dag kände man att guldet var nära. Hästen hoppar fantastiskt fint och den vill klara alla hinder.

Och du sitter hemma och missar allting.

- Ja, men jag får se det som en fördel. När min sport kommer i gång kommer det göra ont i hjärtat. Det kommer svida att se den fantastiska arenan och publiken där borta. Min plan var ju att vara där.

– Men det är inte aktuellt att diskutera mina möjligheter till medalj längre, skrattar hon och hyllar Algotsson Ostholts framgång.

– Det ligger förstås extremt mycket arbete bakom. Att hon lyckas pricka formen till den här tävlingen är väldigt imponerande. Hon har en häst som går igenom utan några missar. Jag är glad för henne och hennes lags skull.

På Twitter har Algotsson Ostholt hyllats för sin bedrift och TV4:s programledare Jessica Almenäs slår fast att ridsporten är stor – men inte i medierna. Almenäs är besviken och menar att det är sportredaktionernas intresse – och samtidigt okunnighet till sporten – som avgör uppmärksamheten.

Malin, hur ser du på det?

- Det är bara att titta på Rolf-Göran Bengtsson som ändå blivit väldigt stor medialt. Han har blivit väldigt känd i Sverige trots att han från början absolut inte är en medial person. Får man riktiga framgångar skrivs det om det. Och jag har svårt att tro att inte alla tidningar kommer toppa med den här nyheten.

– Det är den första medaljen och för ridsporten och det var verkligen efterlängtat. Nu hoppas jag att medaljerna fortsätter att rulla in.