Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bakslaget: SVT kan stoppas helt från OS

Charlotte Kalla är en av de svenskor som ska göra upp i OS
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SVT sände senast OS i London 2012
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

OS i Pyeongchang i vinter blir de första olympiska spelen som Discovery sänder i sina kanaler.

Samtidigt riskerar SVT – som länge hade monopol på OS-sändningarna – att stoppas helt från att göra intervjuer inne på OS-området samt att inte kunna erbjuda sina tittare mer än korta snuttar från de olympiska spelen.

”Vi kommenterar inte den här typen av rättighets- och förhandlingsfrågor”, skriver SVT:s rättighetschef Jan Olsson i ett mejl.

OS i London 2012 var de senaste spelen som sändes i SVT. Efter det tog Viasat över stafettpinnen, vilket satte SVT i en helt ny situation.

För första gången någonsin fick de förhandla om rättigheterna med sändande bolag och de stötte på problem.

Till OS i Sotji 2014 fick de begränsade klipprättigheter och hade inga möjligheter att göra intervjuer inne på ackrediterat område.

Under sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 jobbade SVT utifrån likadana förutsättningar. 

Inför OS i Pyeongchang i februari har Discovery tagit över rättigheterna till sändningarna från mästerskapet från Viasat. Men problemen riskerar att kvarstå för SVT. 

Med drygt fyra månader kvar till OS-invigningen finns det inget avtal mellan SVT och Discovery, vilket för SVT:s tittare innebär att de riskerar att gå miste om det mesta av OS-dramatiken.


LÄS ÄVEN: Wassbergs kritik efter kontroversiella OS-förslaget 

Discoverys besked: "Finns inget avtal"

Även TV4 befinner sig i samma situation som SVT.  

SVT kommer, precis som TV4, endast att kunna sända kortare klipp från OS – och då bara i sina nyhetssändningar.

– Det finns inget avtal med vare sig SVT eller TV4, men vi har bra pågående samtal med båda. Vi har en ömsesidig ambition om att lösa det här, säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic. 

Tror du att ni kommer att lösa det?

– Det kan jag inte sia om, men det pågår en bra dialog, säger han och fortsätter: 

– Det är framför allt viktigt för SVT och TV4 att kunna bedriva en bra nyhetsverksamhet. Det gäller väl speciellt public service, som ska nyhetsbevaka stora händelser och har en ambition att göra det. Vi vill absolut inte stänga ute någon. Vi har en bra dialog med båda parterna. 

SVT:s svar på uppgifterna

SVT:s rättighetschef Jan Olsson vill varken kommentera hur förhandlingarna går eller gå in på detaljer i hur det här påverkar deras planeringsarbete inför OS. 

"Vi kommenterar inte den här typen av rättighets- och förhandlingsfrågor. Kan tillägga att SVT de två senaste olympiska spelen på ett tillfredställande sätt nyhetsbevakat utan ett särskilt rättighetsavtal", skriver han i ett mejl.

OS-invigningen sker fredag 9 februari och redan morgonen därpå, lördag 10 februari, ska förhoppningsvis Charlotte Kalla slåss om medaljerna när damernas skiathlon avgörs.