Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bäckström i blåsväder - därför missades final

Foto: Sven Lindwall

SOTJI/STOCKHOLM. Nicklas Bäckström kom aldrig till spel i OS-finalen.

 Stjärncentern stoppades sedan han testats positivt för den dopingklassade substansen pseudoefedrin.

Nyheten har bekräftats av svenska olympiska kommittén. 

Nicklas Bäckström själv ville inte svara på några frågor när SportExpressen.se träffade honom i finalarenan.

Pseudoefedrin

• Pseudoefedrin är en substans som är dopingklassad, om den tas i för stora mängder.

• Fram till 2004 var pseudoefedrin dopingklassat – men fram till 2010 var den inte med på Wadas (antidopingförbundet) lista av förbjudna preparat.

• Enligt Fass ger pseudoefedrin effekt genom att stimulera det sympatiska nervsystemet. Någonting som ger effekt på många nersystem.

• Höga koncentrationer av ämnet kan ge amfetaminliknande effekter.

• Ämnet finns i många hostmediciner och är enligt Fass anledningen till "oavsiktlig doping"

Fakta: Ishockeydopning i OS och VM

■ I OS 1972 blev Västtysklands Alois Schloder avstängd sedan hans dopningsprov visat sig innehålla spår av efedrin. Schloder blev avstängd i 18 månader, en avstängning som senare hävdes när det visade sig att Schloder fått i sig efedrin när han ätit medicin.

 

■ Under ishockeyturneringen i Innsbruck-OS 1976 fastnade Tjeckoslovakiens Frantisek Pospisil i ett dopningstest. Pospisil hade tagit influensamedicin som innehöll kodein och Tjeckoslovakiens seger mot Polen omvandlades till förlust.

 

■ Under ishockey-VM 1974 fälldes Ulf "Lill-Pröjsarn" Nilsson för dopning sedan han tagit nässprej som innehöll det förbjudna ämnet efedrin. Sverige fråntogs två poäng i matchen mot Polen och Nilsson blev avstängd i resten av turneringen, men fick en bronsmedalj ändå och slapp vidare konsekvenser.

 

■ Corey Millen blev avstängd från internationellt spel i 18 månader sedan han testat positivt för testosteron i samband med ishockey-VM i Sverige 1989. Det enda som hände i resultatväg var att USA:s 4–5-förlust mot Tjeckoslovakien i gruppspelet ändrades till 0–5.

 

■ I lördags offentliggjordes att den lettiske spelaren Vitalijs Pavlovs dopningstest innehållit spår av methylhexaneamine och han tvingades lämna OS-byn och även lämna tillbaka sitt OS-diplom. Däremot straffades inte Lettland.

 

Källor: TT och Los Angeles Times.

Sverige kom till spel mot Kanada utan sin stjärncenter Nicklas Bäckström. Inför nedsläpp kom uppgifter att Washington-spelaren drabbats av migrän.

Men fallet visade sig vara värre än så.

Snart framkom nya uppgifter om att Bäckström fastat i en dopingkontroll, vilket senare bekräftades av svenska olympiska kommittén (SOK).

– Ja, det stämmer. Vi vet att det är en allergimedicin han har ätit i sju år, säger presschefen Björn Folin till för SportExpressen.se.

Bekräftas av SOK

Enligt TT rör det sig om preparatet pseudoefedrin. SOK tror inte att Tre Kronor kommer att fråntas silvermedaljen i OS – men att Bäckström kan få ett personligt straff

En bedrövad förbundskapten Per Mårts berättade att han nåddes av nyheten två timmar innan nedsläpp. Mårts berättade att provet togs efter kvartsfinalen mot Slovenien för fem dagar sedan, och var rejält irriterad över att det tog så lång tid innan beskedet om Bäckström kom.

– Det är ett justitiemord, säger han efter matchen.

Viasats expert Johan Tornberg är förvånad över det inträffade:

– Jag undrar vad det är som hänt här. Vad han har haft för uppgifter om medicinen. Vanligtvis skriver du ner de mediciner du tar och så kollar ledningen upp vilka som är okej och inte okej, säger Johan Tornberg i Viasat och fortsätter:

– Jag tycker att det låter jäkligt konstigt för det här brukar inte vara något problem.

Ville ej svara på frågor

När SportExpressen.se träffade Nicklas Bäckström i katakomberna i finalarenan gick stjärnan förbi utan att svara på några frågor.

Tre Kronors presschef Anders Feltenmark meddelar att information kommer att komma under en presskonferens senare under dagen.