Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Att de ska hota - det är helt oacceptabelt"

Stefan Lindeberg.Foto: Nils Jakobsson
Foto: (C) Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES (C) PELLE T NILSSON

Svenska Olympiska kommittén har retat upp Svenska fotbollförbundet rejält - och nu riskerar svensk fotboll en miljonsmäll.

När SOK sammanträder för sitt årsmöte på tisdag väntas man rösta igenom ett beslut som tvingar fotbollslandslagen att bära H&M-kläder vid OS i Rio, något som skulle tvinga SvFF till ett kontraktsbrott.

Nu öppnar Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand för att helt enkelt strunta i SOK:s beslut.

– Vi har alltid för avsikt att följa våra ingångna avtal, säger han.

– Det är helt oacceptabelt, svarar SOK:s ordförande Stefan Lindeberg.

Bakgrunden till konflikten mellan SOK och SvFF är den olympiska kommitténs beslut att tvinga vissa förbund att bära kläder tillverkade av H&M vid OS i Rio, snarare än till exempel Adidas, den tillverkare som SvFF ingått avtal med sedan tidigare.

Beskedet att man inte skulle få tävla i andra kläder vid OS i Rio överraskade många förbund när det aviserades förra hösten. Som motreaktion författade Fotbollförbundet i december tillsammans med fyra andra förbund, Skidförbundet, Skidskytteförbundet, Handbollförbundet och Friidrottsförbundet, en motion till årsmötet där man vädjade till SOK att häva beslutet och låta förbunden följa sina egna avtal.

Anonyma källor hos SvFF: "Förjävligt"

Men inför mötet, som äger rum på tisdag, har Handbollförbundet, Skidförbundet och Skidskytteförbundet strukit sina signaturer från motionen efter att man nått separata uppgörelser med SOK.

Processen och utvecklingen har väckt stor ilska hos SvFF. Anonyma källor inom förbundet säger till SportExpressen att "SOK profiterar på fotbollen" och SOK:s beteende kallas "förjävligt".

Om fotbollslandslagen tvingas följa beslutet och tävla i H&M-kläder vid OS i Rio gör man sig skyldiga till kontraktsbrott och tvingas betala ett vite i miljonklassen till Adidas.

Men enligt SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand har fotbollslandslagen inga planer på att bryta mot avtalet.

"Inte försvarbart att hantera frågan så här"

– Detaljerna i vårt avtal med Adidas är något som vi inte kan diskutera utåt. Men då vi alltid har för avsikt att följa våra ingångna avtal så är frågan om vite i dagsläget inaktuell. Om det uppstår en annan situation får det självklart kännbara ekonomiska konsekvenser, säger Sjöstrand, som tillägger att fotbollen skickar en av de största trupperna till OS i Rio på närmare 50 idrottare.

– Ser vi till fotbollens attraktionskraft, genomslag och exponeringstid är vi självklart att se som en av de absolut mest intressanta idrotterna. Fotbollslandslagen kan utifrån detta perspektiv betraktas som ett slags kommersiellt lok, vilket kanske gör agerandet begripligt, men det är ändå inte försvarbart att hantera frågan på det här sättet, säger Sjöstrand.

Motionen som ni tillsammans med fyra andra förbund lämnade till SOK i december handlar bland annat om att "alla förbund ska behandlas lika". Upplever ni från SvFF:s håll att ni har blivit behandlade på samma sätt som de andra förbunden?

– Att den här konflikten uppstått beror enligt mig framför allt på en icke-fungerande process. Och vår uppfattning är att det ska bygga på frivillighet och lika behandling för alla förbund vilket är vad vi anför i motionen och de sakskälen kvarstår i allra högsta grad.

Vid Svff:s årsmöte kommunicerade ni att de ekonomiska konsekvenserna av OS i Rio blir ungefär 8 miljoner kronor. Rör det sig om större summor än så om ni tvingas bryta mot avtalet med Adidas?

– Vi kommunicerar aldrig själva innehållet i våra affärsuppgörelser men under alla omständigheter för det i så fall med sig betydande ekonomiska konsekvenser.

– Vi är väldigt nöjda med Adidas kläder som nu är en del av vår identitet. Det är i de matchställen vi tagit oss till OS och det är i de ställen vi vill fortsätta vinna våra matcher, säger Sjöstrand.

"De kan inte sälja rättigheten från början"

Men Stefan Lindeberg, avgående ordförande i SOK, ryter ifrån rejält mot SvFF när SportExpressen ringer upp.

– Fotbollsförbundet har sålt en rättighet till Adidas som de inte äger. De har sålt vår rättighet. Det är vad det handlar om. Det är ingen konflikt mellan oss och förbundet.

Vad gör ni om de fullföljer sitt avtal med Adidas?

– Det är klart att de inte kommer att göra. Det skulle vara ett regelbrott som flagrant bryter mot allt som gäller i OS.

Men Håkan Sjöstrand säger att de vill fullfölja sina avtal?

– Det är uteslutet.

– Jag kan inte förstå hur en idrottsorganisation kan bryta mot regler och befintliga rättigheter. De kan inte sälja rättigheten från början och de kan inte bryta mot vårt avtal.

Du säger en sak, Håkan Sjöstrand säger en annan.

– Skillnaden är att jag representerar en organisation som äger rättigheten. Han representerar Fotbollförbundet som har sålt en rättighet som de inte har. Alltså kan Fotbollförbundet inte fullfölja sitt avtal.

– Om fotbollen har sålt en rättighet som de inte äger, då får de ta sitt ansvar gentemot de som har köpt den. Det är ingen fråga för oss överhuvudtaget.

– Jag träffade Håkan senast i morse. Han sa inte att de skulle tävla i Adidas-dräkter. Det är uteslutet. Det kommer inte att hända. Det vore ett avtalsbrott att gå in på arenan utan rätt kläder, och skulle föranleda ett krav på oss, som inte har gjort något fel. Jag förstår inte att fotboll ska hota med att bryta mot regelverket som vi har. Jag tror inte att det är sant det som du säger, och det vill jag att du citerar mig på.

Håkan Sjöstrand sa så till oss. Vi hittar inte på citat.

– Jo, men det är en viktig sak med publiciteten som varit runtomkring det här. Det framstår som att fotbollen drabbas av att de inte får sälja något som de inte äger. Men det de gör är att hota övriga idrotter. Vi har för alla idrotters räkning få finansiering för vårt talangstöd genom att sälja rättigheter. Det är det som fotbollen hotar genom att säga som de gör. Det är helt oacceptabelt.