Åströms kritik mot OS-arrangören i Rio

TV-profilen Tommy Åström sågar arrangemanget i OS
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Foto: Leo Correa / AP TT NYHETSBYRÅN

Det har tidigare rapporterats om avlossade skott och trafikolyckor i samband med OS i Rio.

Nu berättar Radiosportens Tommy Åström om flera organisatoriska brister kring de olympiska spelen.

– Det är ett superfiasko, säger kommentatorn i podcasten "Sporthuset".

För några dagar sedan nåddes vi av nyheterna att en buss på väg till ett mediecenter blivit beskjuten. Några dagar senare krockade skadades den tyske OS-tränaren i kanot, Stefan Henze, allvarligt i en bilolycka på väg till OS-byn i Rio de Janeiro. Kanottränaren avled senare av sina skador.

Någon som kritiserar trafiksäkerheten är Radiosportens Tommy Åström.

– Det är fullkomligt kaotiskt, säger han.

Tillsammans med friidrottsexperten Miro Zalar hade Åström en obehaglig upplevelse under en bussfärd.

– Jag undrar om det inte var närmast döden man varit i hela sitt liv, utan att överdriva. Bussen var vid ett par tillfällen oerhört nära att välta med alla människor i.

– Många av chaufförerna kör som galningar, med överlastade bussar.

"Jämnt flöde utav extremt dåligt fungerande grejer"

Men det är inte bara trafiken som Åström kritiserar. Kommentatorn har medverkat vid en lång rad av stora mästerskap och har en hel del att jämföra med. I podcasten "Sporthuset" berättar han för sina kolleger Lasse Granqvist och Jens Fjellström om incidenter han upplever som näst intill parodiska. Bland annat om hur simtävlingarnas hela program en kväll fick ändras, efter att en busschaufför kört fel. Och hur vattenpolospelarna fick så ont i ögonen av klor, efter att en pump slutat fungera i den olympiska poolen, att de inte kunde fortsätta.

– Det är ett jämnt flöde utav extremt dåligt fungerande grejer. Och det är ingen som vet var den olympiska elden är. Var är elden? Ingen vet. Den är inte kvar på Maracanã, säger Tommy Åström.

– Detta är förmodligen det sämsta olympiska spelet, organisatoriskt, genom tiderna.

Men det finns saker som väger upp de brister som kommentatorn upplever. Tommy Åström kommenterar friidrotten under OS i Rio och tycker tävlingarna är fenomenala. Han beskriver sin kärlek till friidrotten och att Olympiastadion - där friidrottstävlingarna hålls - är jättefin.

– Det har varit magiska tävlingar, nästan de bästa jag varit med om. Jag försöker fokusera på det, så mycket det bara går. Där inne trivs jag som fisken i vattnet.