Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ajdarevic i tårar efter frågan: "Jag är stolt"

Astrit Ajdarevic försöker hålla tårarna borta.
Foto: Malin Jonson
Ajdarevic under matchen mot Japan.
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Janne Andersson.
Foto: Henrik Isaksson/Ibl / /IBL

SALVADOR. Sveriges OS-grabbar förlorade mot Japan med 1-0. 

Därmed är OS-äventyret över.  

- Tyvärr räckte vi inte till. Vi var inte tillräckligt bra helt enkelt, säger Alexander Milosevic. 

Efter matchen blev det känslosamt på presskonferensen då lagkaptenen Astrit Ajdarevic höll ett brandtal angående att förbundskaptenen från A-landslaget, Janne Andersson, vill att spelarna sjunger nationalsången. 

Sverige är utslaget ur OS efter 1-0 mot Japan. 

Därmed skrapade de svenska laget bara ihop en poäng - och åker nu hem från Brasilien. 

- Det är synd. Vi räcker inte till helt enkelt. Tyvärr, säger mittbacken Alexander Milosevic.

- Vi förlorar mot ett bättre lag.

På presskonferensen efter matchen blev det känslosamt. Lagkaptenen Astrit Ajdarevic, med rötter i Kosovo, fick frågan angående Janne Anderssons önskan om att alla spelare i i A-landslaget sjunger med i den svenska nationalsången. 

"Jag kan bara prata för mig själv"

Ajdarevic kunde inte hålla tårarna borta och tröstades efteråt av förbundskaptenen Håkan Ericson. 

- Jag kan bara prata för mig själv och ingen annan. Jag är från Kosovo från början och växte upp i Sverige. Jag är stolt över att få representera det här landet och vara lagkapten. Men du och andra i Sverige måste förstå att vi har familj och vänner som har varit med om väldigt svåra saker i krig som jag måste respektera. 

- Jag har släktingar som gått igenom fruktansvärda saker. Föreställ dig själv att vara i den situationen. Jag kommer alltid älska Sverige, var jag än reser säger jag att jag är svensk kosovoalban. Var jag än reser. Det är mitt svar till dig. Så nu vet du min sida av historien. 

- Jag är stolt svensk, jag är stolt kosovoalban. Jag är stolt över att vara lagkapten och jag kommer alltid vara stolt., oavsett om jag vinner eller förlorar. 

- Om någon påpekar att jag inte sjunger, och säger att ”om jag inte sjunger”, bla bla bla, då är det upp till honom. Jag kommer ha en diskussion med honom. 

- Punkt.

"Vi är jäkligt stolta"

Alexander Milosevic är inne på samma linje som Astrit Ajdarevic. Mittbacken menar också att nationalsången är viktig. 

- Jag är född och uppvuxen i Sverige. Men precis som många andra har jag rötter i ett annat land. Men vi som är födda och uppvuxna i Sverige är jäkligt stolta och det här med nationalsången är en viktig grej. Visst, jag har rötter också i ett annat land men för oss som är födda och uppvuxna i Sverige och representerar Sveriges landslag är det något man ska kunna, säger han. 

Efter presskonferensen utvecklade Astrit Ajdarevid sin syn på saken.

Du blev väldigt känslosam på presskonferensen – kan du berätta vad du kände där inne?

– Vi har kommit hit för att representera Sverige, för att vi vill göra ett bra ansikte utåt. Jag har fått ett uppdrag att ta hand om det här laget, för att jag har varit med ett tag, för att jag är äldst, jag har varit med i Håkans planer förut. Sjungandet har ingenting med fotboll att göra. Jag vet mina känslor. Allt handlar om respekt. Att ta upp en sådan fråga är inte relevant i nuläget – om jag sjunger eller inte. Jag vet var jag kommer ifrån, det är det viktigaste. Jag vet vad jag representerar, jag vet varför jag spelar fotboll, jag vet vad Sverige har gjort för mig som har kommit till Sverige när jag var två år gammal och jag pratar för alla de här med utländsk bakgrund: alla kommer från svåra omständigheter, man ska aldrig ta ifrån det från en människa. Aldrig, aldrig, aldrig.

– Det gäller att först ställa frågan: Varför gör vi inte det (sjunger)? Det handlar inte om att man inte känner sig stolt eller någonting – vad vi har gjort här är för att vi är stolta över att representera landslaget, oavsett om det är U21, A-landslag… Jag har representerat alla kullar som finns, sedan jag var 14 år gammal – att ta ifrån det från någon, jag kommer aldrig tillåta någon att göra det.

Du tycker inte att frågan är relevant nu – är det en relevant fråga någon gång?

– Den borde inte vara det. Om man sjunger eller inte har ingenting med fotboll att göra. Vadå, tror du till exempel att Zlatan, efter alla mål han gjort, att han inte känner sig stolt? Han har aldrig sjungit i svenska landslaget, men han har representerat Sverige var han än har varit. Om han åker till Jupiter, kommer han representera Sverige.

Varför tror du att det blir en fråga som återkommer?

– Det behövs inte. Jag vet att alla är stolta. Jag hade aldrig pratat som jag gjorde där inne om jag inte hade vetat. Jag skiter i om jag är en bra fotbollsspelare, om jag är en dålig fotbollsspelare – jag vet varför jag kom hit, jag kom hit för att representera Sverige. Jag vet mina rötter, jag vet var mina föräldrar kommer ifrån, jag vet vad Sverige har gjort för mig. Jag kommer från någonting dåligt, någonting hemskt, som inte borde finnas i den här världen: krig, våld. Man ska inte relatera sådant med fotboll, det har ingenting med fotboll att göra. Då måste man se till människan, inte se till någon sak. Det är människor, man måste förstå vissa grejer också. Och det är det jag inte köper. Jag kommer aldrig göra det.

"Han har varit fantastisk"

Håkan Ericson kommenterade också det inträffade:

Du såg ut som en stolt pappa när Astrit Ajdarevic pratade på presskonferensen?

– Jag tycker han har varit fantastisk under det här mästerskapet. Kvalitetsmässigt var han bäst på planen mot Colombia, sedan har han varit bra i de andra två matcherna och varit en av de som stuckit ut. Astrit har ju haft en stämpel på sig att vara lite humörspelare, att inte göra jobbet – men titta hur han har uppträtt både på presskonferenser, i motgång, i dag satte jag ner honom som central mittfältare i mitten av första halvlek för att stoppa blödningen och han gör ett kanonjobb där. Det är i mina ögon en fantastisk människa och det har varit en fröjd att ha haft honom som lagkapten.

Vad säger du om hans svar på frågan om nationalsången?

– Jag vill inte ge mig in i någon sådan ganska djup politisk debatt. För mig har det varit så att om en spelare inte vill sjunga nationalsången, är min utgångspunkt inte att han inte vill stå upp för Sverige. Utan det finns andra förklaringar med kött och blod och familj och härkomst och sådana saker. Att tvinga någon att göra det, det skulle aldrig falla mig in. Vi har haft en diskussion, inte just med den här gruppen men annars har vi haft det, att det är klart att vi ser helst att man gör det (sjunger). Men känner man av någon anledning att man inte vill göra det, då kan inte jag som ledare tvinga någon, säger Ericson.

– Sedan har jag respekt om nu Janne har sagt det och han kommer att stå för det. Vi är olika som ledare och det är jättebra att han står upp för sina åsikter. Men jag har aldrig fört den debatten särskilt hårt med U21-landslaget eller OS-laget. För mig är det lite respekt för människor. Sedan vet jag att säkert många har åsikten att man inte har respekt för Sverige om man inte sjunger – skulle jag känna det så skulle jag agera väldigt hårt. Men jag upplever att alla har haft respekt för laget och för Sverige i det sätt som vi har uppträtt. Vi får ofta väldigt mycket beröm när vi är ute för att vi uppträder bra, vi ser människor, jag tycker vi har en bra jargong, en bra attityd hos spelarna, så jag misstänker inte att det finns några sådana saker bakom.