Foto: Christian Örnberg
 Foto: Christian Örnberg

Wassbergs kritik - sågar femmilen

Publicerad

Skidlegendaren Thomas Wassberg nobbade dagens femmil.

Först i slutet av loppet bänkade han sig för att se upplösningen.

– En masstart är ointressant. Det är ingenting att se, säger Wassberg till SportExpressen.se.

1984 vann Thomas Wassberg OS-guld på femmilen, ett av fyra från hans framgångsrika karriär.

Men samtidigt som tusentals svenskar bänkade sig för att heja fram Johan Olsson, Daniel Richardsson och Anders Södergren i Sotji bemödade sig Wassberg inte med att kolla.

Först när en mil återstod av loppet slog han på tvn.

– Nä, jag tycker att en masstart på femmilen är ointressant. Det är ingenting att se, jag vet det. Det är inga tider att gå på under hela loppet, det är bara spurt. Det har hänt förr och det kommer att hända igen, säger han.

Under Wassbergs aktiva år var det individuell start som gällde för femmilen. Bytet till masstart är ingenting han uppskattar.

Fanns ingen spänning

– Det här hade varit en riktigt spännande femmil om det hade varit individuell start.

Tror du att det hade kunnat gå bättre för våra svenska åkare då?

– Jag tror att någon av dem hade kunnat kliva upp på pallen i alla fall.

Det blev tre topp 10-placeringar för de svenska åkarna. Men det såg länge ut att bli bättre än så. När det återstod två kilometer av loppet låg Daniel Richardsson i täten.

Men på upploppet orkade han inte hänga med.

– Man kan ju alltid hoppas, men jag hade inte förväntat mig någon seger i dag, säger Wassberg som ändå är ganska nöjd med den svenska insatsen.

– Den är helt godkänd tycker jag.

Nöjd att de åkte hem

Sveriges fjärde medaljhopp, Marcus Hellner är sjuk och kom aldrig till start. Det svenska laget hade skickat hem alla reserver och fick därför starta med endast tre åkare.

– Det är lite synd, men med facit i hand så är det bättre att de åkte hem.

Hur då menar du?

– Ja, att bli femma eller tia. Det syns inte så mycket i historieböckerna sen, säger Wassberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag