De gröna poolerna blev en snackis under OS. Foto: Larry W Smith / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
De gröna poolerna blev en snackis under OS.  Foto: Larry W Smith / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Vattnen i poolerna från OS har fått en ny färg

Publicerad

Under mästerskapet var det den gröna nyansen i OS-bassängerna som skapade rubriker. Nu har den omtalade färgen skiftat till en orange sörja.

"Renoveringen kommer att kräva speciella åtgärder", säger en talesperson för staden.

Liksom alla olympiska spel var arenabygget en stor snackis under spelen i Rio förra sommaren. En av de största snackisarna var färgen på de olympiska bassängerna.

Det var inför damernas synkroniserade simhopp som den märkliga upptäckten gjordes. Vattnet i bassängen hade skiftat, från den sedvanliga klarblåa färgen till skrikande gräsgrönt. Nyheten blev uppmärksammad över hela värden och det rapporterades flitligt på sociala medier.

Enligt ryska nyhetsbyrån Tass berodde missfärgningen på ett problem med bassängens vattenfilter och det spekulerades även i om alger kunde vara svaret på problemet.

- Den här poolen är alldeles för stor för att kunna färgats av urin, spekulerade bland annat en poolexpert i internationell press.

"Arenorna har lämnats att ruttna"

Och nu, bara ett halvår efter spelen, har delar av Rio förvandlats till en spökstad.

De kritiserade arenorna har övergivits och spelens flaggskepp, Maracana Stadion, är i dag nedsläckt efter att elräkningar inte betalats. Och återigen har OS-bassängerna hamnat i skottgluggen. Men den här gången är de inte gräsligt gröna - utan vidrigt orange.

På bilder som brasilianska O Globo har lagt ut kan man se att bassängerna är fyllda med en vidrig sörja bestående av regnvatten, insekter och lera. Alltså samma bassänger som Sarah Sjöström simmade hem både världsrekord och medaljer till Sverige i OS i augusti.

"Hypen kring den brasilianska sommaren har avtagit för länge sen och flera arenor har lämnats att ruttna, trots att man spenderat miljarder", skriver brittiska The Sun.

Rio jobbar på renovering

I ett offentligt uttalande meddelar stadens pressavdelning att renoveringen av bassängerna snart är i gång.

"Renoveringen kräver speciella åtgärder, en deadline för arbetet har satts till augusti".

Det är inte första gången en OS-stad har utvecklats till en spökstad. Både Aten och Peking lämnade efter sig ödsliga, igenväxta arenor och runtom på sociala medier sprids bilder på övergivna lokaler i den brasilianska storstaden.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag