Mo Farah tog guld på 5000 och 10000 meter Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBHMo Farah tog guld på 5000 och 10000 meter Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
Mo Farah tog guld på 5000 och 10000 meter Foto: Imago Sportfotodienst / IMAGO/COLORSPORT/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH
... men står inte med på officiella OS-hemsidan.... men står inte med på officiella OS-hemsidan.
... men står inte med på officiella OS-hemsidan.
Thiago Braz da Silva tog guld i stavhopp Foto: Quinn Rooney / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICAThiago Braz da Silva tog guld i stavhopp Foto: Quinn Rooney / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
Thiago Braz da Silva tog guld i stavhopp Foto: Quinn Rooney / GETTY IMAGES GETTY IMAGES SOUTH AMERICA
... men han finns inte heller med.... men han finns inte heller med.
... men han finns inte heller med.

Stora mysteriet kring OS-guldhjältarna i Rio

Publicerad

På de olympiska spelens hemsida har ett antal medaljörer i friidrott från OS i Rio de Janeiro mystiskt försvunnit.

Något som har väckt frågor.

"Finns det någon anledning till att hemsidan ser ut så här", undrar idrottsforskaren Ross Tucker på Twitter.

I augusti i år så avgjordes OS i brasilianska Rio de Janeiro och de riktigt stora namnen från mästerskapet blev amerikanerna Michael Phelps och Simone Biles som skördade stora framgångar i sina respektive sporter.

För svensk del blev Sarah Sjöström stor drottning med sina tre medaljer från mästerskapet, varav ett guld.

Men nu, kort innan 2016 övergår i 2017 så har förändringar på de olympiska spelens hemsida väckt en hel del frågor.

"Det är underligt"

Ett antal medaljörer står inte längre kvar på hemsidan. Brasiliens Thiago Braz da Silva står inte längre kvar som vinnare i herrarnas stavhopp, precis som att Storbritanniens Mo Farah inte längre står som vinnare i herrarnas 5000 meter och 10 000 meter. Kenyas Vivan Cheruiyot står inte heller som vinnare på damernas 5000 meter och inte som silvermedaljör på damernas 10 000 meter.

Idrottsforskaren Ross Tucker spekulerar på Twitter i att det kan bero på en kommande nyhet från "Fancy Bears", de ryska hackarna som i år pekade ut en rad stora idrottare som dopade.

 

 

Han pekar ut att flera medaljlistor nu är ofullständiga, medan andra är oförändrade.

"Det är underligt", skriver han på Twitter.

Flera ställer frågor

Han är inte ensam om att ställa frågor.

"Har du någon aning om varför Mo Farah inte står som guldmedaljör på 5000 meter eller 10 000 meter på OS hemsida? Är det ett fel eller vet de något?", skriver Chris Sinclair.

Aliaset "2WheelTonio" uppmärksammar samma sak.

"Är det ett misstag eller är något på gång att hända?".

IOK (Internationella olympiska kommittén) har inte kommunicerat om varför vissa utövare saknas på medaljlistorna.

SportExpressen har sökt IOK för en kommentar utan framgång.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag