Foto: Filip Singer / Epa / Tt
 Foto: Filip Singer / Epa / Tt

Så använder Ryssland den nya "supergasen"

Publicerad

Dagen efter OS-avslutningen kritiserades Ryssland för sitt användande av "supergasen" xenon.

I en dokumentär inför spelen visade ryssarna öppet hur de testar ädelgasen i laboratorium för att maximera idrottarnas kapacitet.

– På skidträningen efteråt fick jag de bästa resultaten någonsin, säger den unga längdskidåkaren Artyom Musikhin i videon.

Ryssland vann medaljligan i de egna olympiska spelen i Sotji. Men dagen efter OS avslutades höjdes kritiska röster om Ryssands användning av supergasen xenon - som ryska idrottsutövare ska ha använt sedan 2003. Enligt flera internationella studier ska inandning av xenon bidra till att stimulera produktionen av EPO i kroppen.

Ett år före OS i Sotji visade Russia Today en dokumentär om Rysslands förberedelser inför OS. Den 25 minuter långa videon sändes i februari 2013.

17 minuter in i videon berättar programledaren hur läkare och forskare ska hjälpa idrottare att prestera sitt allra yttersta - med hjälp av gasen.

Tittaren tas helt öppet med i ett laboratorium med flera forskare vid Institutet för medicin och biologi i Moskva. Journalisten berättar om forskningen; vilken effekt xenon har och hur den används mest effektivt.

"Väldigt effektivt"

Forskare och läkare jobbar särskilt med at studera den effekt som ädelgasen har på idrottares prestationer. I videon förklaras att det nyligen startades ett projekt för att kartlägga hur xenon ska användas inom idrotten i framtiden.

– Xenon är väldigt effektivt mot stress. Därför kan det användas i stressande situationer i små terapeutiska doser. Innan tävlingar måste idrottare slappna av, sova och optimera kroppens kapacitet. I projektet tittar vi på hur xenon kan hjälpa till då, säger Yury Bubeev, chef för den psykologiska och fysiologiska avdelningen.

I videon får tittaren se när den unga längdskidåkaren Artyom Musikhin får en dos med xenon.

– Efter experimentet var det mycket lättare för mig att träna och jag återhämtade mig mycket fortare. På skidträningen efteråt fick jag de bästa resultaten någonsin, säger Musikhin i videon.

Inte dopingklassad

I dokumentären visar alltså ryssarna öppet hur de använder xenon.

Men under måndagen höjdes kritiska röster mot nationens idrottsutövare.

– Den här metoden är utformad enbart för att vara prestationshöjande, och i mina ögon är det doping, säger Mario Thevis, dopinganalytiker ved analyslaboratoriet i Köln.

Ädelgasen är inte dopingklassificerad men enligt ledaren för internationella antidopingbyrån (Wada), Craig Reede, kommer man att ta upp ärendet.

– Kommissionen som övervakar förbudslistan kommer att ta tag i det här, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag