Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅNRysslands president, Vladimir Putin. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president, Vladimir Putin. Foto: Farnum Shakeira / EPA TT NYHETSBYRÅN
Alexander Legkov. Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVAAlexander Legkov. Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA
Alexander Legkov. Foto: Heikki Saukkomaa / AP LEHTIKUVA

Ryska regeringen inblandad i dopingen

Publicerad

Den ryska säkerhetstjänsten och landets sportminister var inblandad i att mörka ryska dopingprov i samband med OS i Sotji 2014.

Detta meddelade antidopingbyrån Wada i sin slutgiltiga rapport i saken, enligt BBC.

Det var Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, som först avslöjade att Sotji-OS varit föremål för en dopingskandal.

I en intervju med New York Times berättade Rodtjenkov om ett systematiskt fuskande med de ryska atleternas dopingprover under OS.

Statsdoping inför Sotji

Enligt Rodtjenkov var 15 ryska medaljörer dopade – däribland skidstjärnan Alexander Legkov som vann femmilen i Sotji. Rodtjenkov påstod också att det förekommit systematisk rysk doping i fler mästerskap, bland annat inför OS i London.

– Anklagelserna är enbart nonsens. Jag har vunnit mina medaljer på ett ärligt sätt. Mitt hjärta är rent, sa Legkov då.

Nu har Rodtjenkov fått rätt – av Wada. Enligt en ny oberoende rapport från den internationella dopingbyrån var den ryska säkerhetstjänsten och sportministern inblandade att mörklägga ryska dopingprov i samband med OS i Sotji.

Förslaget efter McLaren-rapporten: Porta Ryssland

Säkerhetstjänsten ansvarade för att manipulera urinprov som ryska idrottare hade lämnat in. Doktor Richard McLaren, mannen som ansvarade för rapporten, hävdar att han har full tilltro till faktauppgifterna som lämnas fram i rapporten.

– Laboratoriet i Sotji drev ett unikt system för att byta ut tester, för att göra det möjligt för dopade ryska idrottare att tävla i vinter-OS, säger McLaren enligt TT.

Rapporten yrkar på att Ryssland portas från OS i Rio de Janeiro i sommar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag