Gretzer Foto: Anna NyströmGretzer Foto: Anna Nyström
Gretzer Foto: Anna Nyström
Peder Fredricson tog OS-silver i Rio. Foto: Roland Thunholm / BILDBYRÅNPeder Fredricson tog OS-silver i Rio. Foto: Roland Thunholm / BILDBYRÅN
Peder Fredricson tog OS-silver i Rio.  Foto: Roland Thunholm / BILDBYRÅN

Ridsport kan tas bort från OS-programmet

Publicerad

RIO DE JANEIRO. Trots publiksuccén i hästhoppningens individuella final riskerar ridsporten nu att slängas ut ur den olympiska familjen.

I november samlas det internationella ridsportsförbundet, FEI, för att presentera förändringar som ska få IOK att behålla sporten på det olympiska programmet.

– Det jobbas febrilt och folk börjar inse allvaret, säger Maria Gretzer, ryttarnas representant i FEI.

De senaste åren har röster höjts för at modernisera ridsporten. Och det internationella ridsporsförbundet har fått bakläxa av IOK.

Under ett möte i höst måste FEI klubba igenom en rad förändringar för att få behålla sin plats på det olympiska programmet.

– Det hjälper inte med några prutt-förändringar som vi tycker är stora, säger Maria Gretzer.

Under OS i Rio de Janerio har den tidigare landslagsryttaren varit expertkommentator åt Sveriges Radio. Men hon har också representerat det internationella ridsportsförbundet i sin roll som ryttarrepresentant.

I november reser Gretzer till Tokyo för att vara med och utveckla ridsporten och se till så att den får behålla sin olympiska status även efter mästerskapet i Japan 2020.

– Alla sporter har fått på agendan att göra ett bättre och mer intressant format. Så vi är osäkra om alla grenar kommer att få vara kvar efter Tokyo, säger Gretzer.

Har FEI tagit uppmaningen på allvar?

– Det måste man göra, annars har vi ingen chans att kunna vara kvar efter Tokyo. FEI har tagit det på väldigt stort allvar, men det har varit ett massivt motstånd inom fälttävlan från bland annat England. De är konservativa och vill ha det som det alltid har varit men de har fått backa jättemycket.

– De har till och med gett med sig och ändra formatet så det blir mer publikvänligt nu.

Hur stora förändringar krävs för att få stanna kvar på OS?

– Vi måste göra mycket mer än vad vi tror. Jag har hört vad rugbyn och många andra idrotter har gjort och det är stora förändringar. Men FEI har verkligen tagit det till sig. Det jobbas febrilt och folk börjar inse allvaret, då kommer det också mer bra förslag.

Vilka förändringar är aktuella?

– Jag vågar inte säga det än, i och med att det kommer att bestämmas i höst. Men till OS i Tokyo ska vi presentera sporten i modernare förpackning, sedan efter Tokyo kommer IOK bestämma om sporten ska få vara kvar.

Vad skulle det betyda för ridsporten att bli av med sin olympiska status?

– Jag tror inte det är risk att alla grenar ryker, men man ska ändå ta det på allvar. Hoppningen kan vara lite kaxig och tycka att de är störts och bäst, men man ska absolut ta det på allvar. Det skulle vara katastrof för den eller de grenar som ryker. Att vara utanför den olympiska familjen är nog inte helt lyckat, säger Maria Gretzer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag