Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petas från OS - nu kan Jacobsson sluta

Foto: Rickard Nilsson

Jonas Jacobsson får inte tävla i OS i London.

Nu säger den förre bragdguldmedaljören att han funderar på att sluta.

– Jag ser fram till London om två månader. Sedan får man efter det se på vad man vill göra, säger skytten till SportExpressen.se.

Han har vunnit 16 guld i Paralympics, 17 VM-guld och 22 EM-guld. Sedan några år tillbaka har Jonas Jacobsson satsat på att få en medalj han inte längre har, en från OS.

Nu står det klart att det inte blir något OS-deltagande för Jacobsson. Skytten sökte ett wild card till London, men har inte fått något besked från internationella skytteförbundet.

– Jag visste redan från att det i liggande är väldigt tufft. Det är ju ingen svensk som lyckats skjuta sig till en plats i liggande på åtta år, säger han.

Sverige långt ner på listan

Bara 20 av 50 deltagande skjuter sig direkt till OS. Resterande 30 går via wild cards, berättar Jacobsson. Om man ska bli utvald är det en nackdel om landet man tävlar för redan kvalat in i en annan skyttegren.

– Dels kollar de på vilka som skjutit bra, men i första hans kollar de på vilka som inte har någon representation i skytte. Eftersom Sverige har representation i lerduva, så hamnar vi långt ner på listan över de som är wildcards.

Hur stor besvikelse är det?

– För mig var det en parallell satsning på OS och Paralympics. Jag sa att jag inte kunde tänka mig att bara satsa på OS, eftersom liggande har varit min akilleshäl. Hade det blivit ett OS hade det varit en bonus.

Får inte tävla i stående

Sitter man i rullstol får man inte tävla i stående, eftersom man anses ha en fördel. Forskning har visat att skytte från rullstol inte ger bättre resultat, ändå har inte internationella skytteförbundet ändrat sig.

– Det är ingen som driver frågan, därför kommer det att dröja många år innan det blir en förändring också, säger Jacobsson.

Hur gärna skulle du vilja att man tog bort den regeln?

– Det vore naturligtvis intressant, men det ligger så pass långt fram i tiden att då har jag gått i pension hursomhelst.

Jacobsson säger att han redan nu börjat fundera på att avsluta karriären, och att det kan bli redan efter Paralympics.

– Jag ser fram till London om två månader. Sedan får man, efter det, se på vad man vill göra. Så har jag gjort efter varje spel, då är det nytt läge.

Vad talar för en fortsättning?

– Det är för tidigt att börja tänka på nu. Vi får se hur det känns efter Paralympics. Nu är det fokus på det.