Nya uppgifter visar att över 1000 ryska idrottare har dopat sig. Foto: Tobias Rã Stlund / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖNNya uppgifter visar att över 1000 ryska idrottare har dopat sig. Foto: Tobias Rã Stlund / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖN
Nya uppgifter visar att över 1000 ryska idrottare har dopat sig. Foto: Tobias Rã Stlund / Tt / TT SPORT TT NYHETSBYRÃÖN
Alexander Legkov har tidigare pekats ut som dopad. Foto: Charlie Riedel / APAlexander Legkov har tidigare pekats ut som dopad. Foto: Charlie Riedel / AP
Alexander Legkov har tidigare pekats ut som dopad. Foto: Charlie Riedel / AP
Bland de utpekade dopade ryska idrottarna finns tolv medaljörer från OS i Sotji. Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅNBland de utpekade dopade ryska idrottarna finns tolv medaljörer från OS i Sotji. Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Bland de utpekade dopade ryska idrottarna finns tolv medaljörer från OS i Sotji. Foto: Gepa Pictures/ Daniel Goetzhaber / GEPA PICTURES BILDBYRÅN

Ny rapport: över 1000 ryska idrottare dopade

Publicerad

Andra delen av McLaren-rapporten har släppts.

De nya uppgifterna visar att över 1000 ryska idrottare har varit dopade - däribland tolv medaljörer från Sotji-OS 2014.

– Det här är en mörkläggning på en aldrig tidigare skådad skala, säger Richard McLaren.

Första delen av Richard McLarens dopingrapport skakade om idrottsvärlden. I den la den kanadensiska juridikprofessorn fram bevis på att Ryssland ägnat sig åt statlig uppbackad doping inom ett flertal idrotter. McLaren påstod att ryssarna hade manipulerat dopingprov och dolt positiva dopingprov, bland annat inför OS i Sotji 2014.

I dag släpptes andra delen av rapporten. Där framgår det att över 1000 ryska idrottare ingår i dopingskandalen. 12 av dessa är medaljörer från Sotji-OS – fyra tog guld 2014.

1000 ryssar dopade

I rapporten påstås det att ryska läkare på ett antidopinglaboratorium i Moskva har bytt ut urinprov för att lura dopingläkare. Sammanlagt ska dopingskandalen röra över 30 sommar– och vinteridrotter.

McLaren höll en presskonferens i samband med att utredningen publicerades.

– Den ryska statsdopingen utvecklades och förädlades under OS i London 2012, universitetsspelen året därpå, friidrotts-VM i Moskva 2013 och i Sotji-OS 2014, säger McLaren.

– Idrottare har samarbetat med ryska ledare för att kunna manipulera dopingkontroller som en del i en organiserad infrastruktur.

– Det här är en mörkläggning på en aldrig tidigare skådad skala.

Legkov har tidigare pekats ut

Efter att första delen av McLaren-rapporten hade släppts gick Grigorij Rodtjenkov, före detta chef för det Wada-godkända laboratoriet i Moskva, ut i amerikansk press och hävdade att ett systematiskt fusk råder i Ryssland. Rodtjenkov pekade då ut Alexander Legkov, som vann femmilen i Sotji, som dopad.

– Anklagelserna är enbart nonsens. Jag har vunnit mina medaljer på ett ärligt sätt. Mitt hjärta är rent, sa Legkov då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag