Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅNFoto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
 Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅNFoto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN
 Foto: Jason Cairnduff / ACTION IMAGES / REUTERS BILDBYRÅN

Marieke Vervoort har bestämt sig för att dö

Publicerad

Plågorna har blivit för svåra för Marieke Vervoort.

Nu har Paralympics-stjärnan till sist beslutat sig för att det snart är dags att genomgå dödshjälp.

– Jag gråter, jag skriker av smärta, säger Vervoort till BBC.

Marieke Vervoort lider av en okänd sjukdom som successivt har brutit ner hennes kropp. Åkomman kommer med så svåra plågor att hon har gett läkare tillstånd att inleda eutanasibehandlingar. Aktiv dödshjälp legaliserades i Belgien 2003. Personen som får dödshjälp måste vara minst 18 år, men i vissa fall tillåter landet dessutom dödshjälp för obotligt sjuka barn.

Paralympics-stjärnan vill dö

Inför Paralympics i sommar meddelade Vervoort att idrottsfesten i Rio de Janeiro skulle bli hennes avskedsföreställning. Därefter ändrade hon sig – mitt under spelen.

Men nu har smärtorna blivit så svåra att Vervoort, som har tagit både Paralympics-guld och VM-guld i rullstolsrace, återigen börjat fundera på att avsluta sitt liv i förtid.

– Jag vet inte hur jag kommer att må om en halvtimme ens. Jag kan må extremt dåligt, få en epileptisk attack, jag gråter, jag skriker av smärta. Jag går på en massa smärtstillande, säger Vervoort till BBC.

"Vill inte leva i ett helvete"

En sak är i alla fall klar: efter Paralympics är hennes karriär definitivt över.

– Andra slutar med sina idrotter för att de inte vill syssla med den mer. Men jag måste sluta trots att min hjärna säger fortsätt. För min kropp skriker: "Sluta träna, du förstör mig", säger Vervoort.

Psykologen Lieve Bullens stöttar Vervoorts beslut att somna in på eget bevåg.

– Hon vill inte leva i ett helvete. Smärtan är alltid där. Men hon behöver inte vänta på att smärtan ska ta hennes liv. Hon kan säga till smärtan att hon själv bestämmer när hon sätter stopp, inte den, säger Bullens.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag