Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURESFoto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
 Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURESFoto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
 Foto: Marques/Agif/Rex/Shutterstock / MARQUES/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK/IB REX FEATURES
Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGRENFoto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN
 Foto: Magnus Liljegren / STELLA PICTURES MAGNUS LILJEGREN

Hope Solo förklarar: Därför stängdes jag av

Publicerad

Hope Solo stängdes av från det amerikanska landslaget efter att ha kallat Sverige för "fegisar".

Nu menar Solo att det hela inte handlade om utspelet mot svenska landslaget – utan att hon kämpat för lika löner mellan manliga och kvinnliga landslagsspelare.

– Det var det de sa till media för att det såg bättre ut, säger målvakten i en intervju med Canadian Press.

Hope Solo rök ihop med Sveriges damlandslag i fotboll under OS – och fick "alla" efter sig. Efter att USa hade åkt ut i kvartsfinalen mot Sverige kallade stjärnmålvakten svenskarna för "fegisar" – något som inte gick obemärkt förbi.

Det amerikanska fotbollsförbundet beslutade sig för att stänga av Solo från spel i sex månader – var på hon svarade med att ta en timeout från fotbollen.

Och det är i nuläget oklart om hon någonsin kommer att vara tillbaka i det amerikanska landslaget.

– Låt oss vara ärliga, det är inte mitt beslut att fatta. Jag tycker det är en ära och ett privilegium att representera mitt land på den högsta nivån i en sport som jag älskar. Jag skulle göra nästan vad som helst för att spela på den nivån igen. Och jag säger nästan, att slåss för jämlikhet är större än att spela för landslaget igen.

Solo om sanningen bakom avstängningen: "Det satte skräck"

Det är in en intervju med The Canadian Press som Hope Solo kommer med ytterligare detaljer om vad som hände när hon stängdes av från landslaget i somras. Solo har länge fört diskussioner med det amerikanska förbundet om lika lön för de manliga och kvinnliga spelarna – och nu menar hon att det var det som fick henne avstängd. Eller sparkad, som hon vill kalla det.

– Det var inte en avstängning, det var vad de sa till media för att det såg bättre ut. Men jag fick sparken. De sa att det var för att jag använde ordet "fegisar", men sanningen är att det var för att bli av med en motståndare i kampen om lika lön, säger Solo.

Den 35-årige fotbollsstjärnan tror att hon användes för att avskräcka andra spelare från att ta liknande initiativ i jämställdhetsfrågor.

– Jag tror att det satte mycket skräck i spelarna. Och jag vet att skräck är vad som hållit många rörelser tillbaka genom tiden.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag