Jenny RIssveds tog guld i lördagens mountainbike-lopp Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNJenny RIssveds tog guld i lördagens mountainbike-lopp Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Jenny RIssveds tog guld i lördagens mountainbike-lopp Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Efteråt förvirrades de svenska fansen av bilden där även kungen poserar med en medalj Foto: Skärmdump / KUNGAHUSETEfteråt förvirrades de svenska fansen av bilden där även kungen poserar med en medalj Foto: Skärmdump / KUNGAHUSET
Efteråt förvirrades de svenska fansen av bilden där även kungen poserar med en medalj Foto: Skärmdump / KUNGAHUSET

Förklaringen till bilden på kungens medalj

Publicerad

RIO DE JANEIRO/STOCKHOLM. Efter att Jenny Rissveds tagit OS-guld så poserade hon på bild tillsammans med kungaparet.

Men en detalj på bilden väckte många frågor - nämligen att kung Carl Gustaf själv bar en medalj runt halsen.

Den medaljen hade han fått av de svenska supportrarna Magnus Legnerfält och Johan Beckman tidigare under dagen.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia var på plats och bevittnade när Jenny Rissveds inkasserade Sveriges andra guld från OS i Rio de Janeiro när hon kammade hem segern i mountainbikens cross country.

Kungen berättade efteråt att han hade varit uppeldad och skrikit under hela loppet. När det stod klart att Rissveds hade vunnit var de nere och gratulerade henne.

Och då passade de dessutom på att ta en bild tillsammans med henne.

Detaljen som väckte frågor

På bilden, som Kungahuset publicerade på såväl Facebook som Instagram, ser man hur kungaparet poserar tillsammans med Rissveds som håller upp sin guldmedalj.

Men hon är inte ensam med att göra det. Även kungen håller upp en mindre guldmedalj för kameran, något som fick många att reagera.

"Vilken medalj visar kungen upp??", skriver en på Facebook.

"Har Kungen fått en chokladmedalj?", skriver en annan.

Även Jennys Rissveds själv undrade var den kom ifrån.

– Jag vet inte var han fick den ifrån. Men det stod "Gold in Rio today" eller något sådant. Jag vet inte var den kom ifrån, säger hon.

Hade han stulit den?

– Haha. Stackars den som han tog den ifrån i så fall...

Så fick kungen medaljen

Sanningen är att kungen fått medaljen, som pryds med texten "Swedish gold today", tidigare under dagen av den svenska supporterduon Magnus Legnerfält och Johan Beckman.

Legnerfält och Beckman berättade om sin gåva till kungaparet i Expressen TV:s program Studio Copacabana.

– De var nere på medaljutdelningen och de hade ju haft koll på oss hela tiden på läktaren. Silvia hade suttit och vinkat åt oss. Så väl där nere så petade hon på kungen och sa: "ska vi inte gå bort till grabbarna?" Så när de kom över så kastade jag över medaljen till Silvia och sen gick hon bort till kungen och hände den på hans hals. Då skrek vi till kungen: "Vi måste ha en bild på det här". Så då kom han över och poserade. Det var jätteroligt, säger Legnerfält.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag