Emma Johansson tog OS-silver i Rio

Publicerad

RIO/STOCKHOLM. Sveriges första medalj under Rio-OS är ett faktum.

Efter en dramatisk avslutning och en mäktig upphämtning säkrade Emma Johansson ett silver under linjeloppet i cykel.

Johansson har kontrakt även över nästa år – men sedan är framtiden oskriven.

– Det är ingen hemlighet att jag önskar familj och barn, säger Johansson.

"OS-nollan" är spräckt för svensk del – och Emma Johansson såg till att fixa det.

Efter en dramatisk spurtstrid mot holländskan Anna van der Breggen, italienskan Elisa Longo Borghini och amerikanskan Mara Abbott gick svenskan förbi två av sina konkurrenter – men kunde inte rå på van der Breggen som tog guld.

– Att komma i väg med en medalj är fantastiskt. Jag är jättenöjd, säger Emma Johansson.

Det var ändå en seger för Emma Johansson, med tanke på hur loppet utvecklade sig.

Emma Johansson tog OS-silver

Efter ett avvaktande lopp kom rycket med 21 kilometer kvar i den avgörande stigningen när Annemiek van Vleuten, Mara Abbott, Elisa Longo Borghini och Anna van der Breggen och gick i från – och lämnade en kämpandes Emma Johansson bakom sig.

Men Emma Johansson kom tillbaka starkt.

Fyra kilometer senare – i den andra stigningen – jagade hon i kapp Borghini och van der Breggen.

Och när ledande holländskan Annemiek van Vleuten kraschade otäckt – på väg mot ett guld – slogs hon plötsligt om medalj. Emma Johansson, Elisa Longo Borghini och Anna van der Breggen jagade i kapp Mara Abbott strax innan upploppet och slogs om medaljerna i en dramatisk spurt.

"Det är min styrka"

Johansson gick om såväl Abbott och Borghini – men lyckades inte ta sig förbi van der Breggen som var först i mål.

Precis som under Peking-OS slutade det därmed med ett silver för Emma Johansson – som har kallats för "Silver-Emma" – för sina två tidigare silver på VM. Efteråt var hon glad men samlad när hon träffade TV3.

– Jag kommer tillbaka för att jag är jäkligt stark i huvudet. Jag är skitnöjd, säger Emma Johansson.

– Ett tag såg det riktigt mörkt ut där ute. Jag såg nästan medaljerna rulla bort. Men jag kom tillbaka på slutet och Emilia (Fahlin) har varit fantastisk och gjort ett riktigt bra jobb. Jag kanske skulle ha dragit i gång spurten tidigare men jag är jättenöjd. Nu blir jag "Silver-Emma", säger hon.

Mammans lycka: "Fantastiskt"

Och trots att hon i princip var slagen med två mil kvar lyckades hon ta sig tillbaka in i loppet och vinna ett silver – i sitt sista stora lopp i karriären.

– Det är min styrka att aldrig ge upp förrän mållinjen är passerad. Det känns kul att få avsluta med ett silver, säger hon.

Emma Johansson mamma, Marie Johansson, träffade ExpressenTV direkt efter målgången.

– Hon är "silver-Emma", så är det. Hon är grymt stark, fantastiskt. Det är overkligt, säger hon.

– Jag tror att hon är glad, men hon ville ha guld. Men jag tror hon är glad ändå. Hon gjorde ett mycket bra lopp.

Emma Johansson: "Ingen hemlighet att jag önskar familj och barn"

Apropå mamma är det just vad Emma Johansson nu vill bli.

Men om karriären är på väg mot sitt absoluta slut redan nu är oklart.

En stund efter målgången berättade hon om sina framtidsdrömmar när SportExpressen mötte upp henne.

– Jag vet inte, det är ingen hemlighet att jag önskar familj och barn. Men man vet inte heller om det bara sker. Jag ska försöka njuta lite.

– Jag har kontrakt nästa år, men ska ha ett år att finna harmoni och inte ha så mycket press på mig själv.

Närmast efter OS fortsätter säsongen ett tag till.

– Närmast väntar tävlingar hela september och så VM i Qatar i mitten av oktober.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag