Foto: Paul Sancya
 Foto: Paul Sancya

Bekräftat: Nyquist ersätter Franzén i OS

Publicerad

Han har gjort succé i Detroit Red Wings.

Nu har landslagsledningen valt Gustav Nyquist, 24, som ersättare till lagkamraten och skadade Johan Franzén i OS-truppen.

– Det är fantastiskt roligt. Jag fick reda på det i går kväll efter matchen mot Washington, säger Nyquist till TT.

Johan Franzén gjorde comeback förra veckan, efter ett långt uppehåll på grund av hjärnskakning, men tvingades sedan tacka nej till OS.

Landslagsledningen tvingades då att välja en reserv. Den 24-årige forwarden Gustav Nyquist har varit glödhet i sitt Detroit Red Wings och valet föll på honom.

– Vi har funderat länge, men formtoppen på slutet var väl det som gjorde att vi gick vidare, säger förbundskaptenen Pär Mårts till SVT Sport.

– Det är väl inte det att han gör en massa mål och så, men han är med och producerar mycket och kan spela i många olika roller, säger Pär Mårts.

"Blivit terroriserade"

Landslagschefen Tommy Boustedt vill inte prata om vilka andra som var heta kandidater till platsen. Vad gäller formaliteterna som inte har löst sig med IOK ännu, så tror han inte att det är några bekymmer. Planen var att gå ut med beskedet om vem som ersätter Franzén efter att allt pappersarbete var klart.

Men landslagsledningen valde att gå ut med beskedet redan nu.

– Anledningen till att vi gjorde det här (gick ut med besked) är att jag har fått hundra samtal, Pär Mårts har fått hundra samtal, all annan personal har blivit terroriserade. Det har verkligen accelererat, säger landslagschefen Tommy Boustedt till TT.

Gustav Nyquist har visat upp en bländande form de senaste matcherna och gjorde fyra poäng - tre mål och en assist i går, söndag. På de senaste fem matcherna har det blivit åtta poäng - sex mål och två assister. Ett starkt formbesked som gav honom OS-biljetten då Tre Kronor ville hitta en spelare i fin form som är bra med pucken. Nyquist fick beskedet under måndagskvällen.

– Det är fantastiskt roligt. Det kvittar vem jag får lira med. Det är bara så kul att få representera Sverige, säger han.

I natt möter Gustav Nyquist Vancouver med bland andra Daniel Sedin och Alexander Edler. Två svenskar som han inte känner.

– Nej det gör jag inte. Det ska bli kul att möta dem. Jag får väl skaka hand och presentera mig.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag