Charlotte Kalla är en av de svenskor som ska göra upp i OS Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅNCharlotte Kalla är en av de svenskor som ska göra upp i OS Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla är en av de svenskor som ska göra upp i OS Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
SVT sände senast OS i London 2012 Foto: CORNELIA NORDSTRÖMSVT sände senast OS i London 2012 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
SVT sände senast OS i London 2012 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Bakslaget: SVT kan stoppas helt från OS

Publicerad
Uppdaterad

OS i Pyeongchang i vinter blir de första olympiska spelen som Discovery sänder i sina kanaler.

Samtidigt riskerar SVT – som länge hade monopol på OS-sändningarna – att stoppas helt från att göra intervjuer inne på OS-området samt att inte kunna erbjuda sina tittare mer än korta snuttar från de olympiska spelen.

”Vi kommenterar inte den här typen av rättighets- och förhandlingsfrågor”, skriver SVT:s rättighetschef Jan Olsson i ett mejl.

OS i London 2012 var de senaste spelen som sändes i SVT. Efter det tog Viasat över stafettpinnen, vilket satte SVT i en helt ny situation.

För första gången någonsin fick de förhandla om rättigheterna med sändande bolag och de stötte på problem.

Till OS i Sotji 2014 fick de begränsade klipprättigheter och hade inga möjligheter att göra intervjuer inne på ackrediterat område.

Under sommar-OS i Rio de Janeiro 2016 jobbade SVT utifrån likadana förutsättningar. 

Inför OS i Pyeongchang i februari har Discovery tagit över rättigheterna till sändningarna från mästerskapet från Viasat. Men problemen riskerar att kvarstå för SVT. 

Med drygt fyra månader kvar till OS-invigningen finns det inget avtal mellan SVT och Discovery, vilket för SVT:s tittare innebär att de riskerar att gå miste om det mesta av OS-dramatiken.

 

LÄS ÄVEN: Wassbergs kritik efter kontroversiella OS-förslaget 

Discoverys besked: "Finns inget avtal"

Även TV4 befinner sig i samma situation som SVT.  

SVT kommer, precis som TV4, endast att kunna sända kortare klipp från OS – och då bara i sina nyhetssändningar.

– Det finns inget avtal med vare sig SVT eller TV4, men vi har bra pågående samtal med båda. Vi har en ömsesidig ambition om att lösa det här, säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic. 

Tror du att ni kommer att lösa det?

– Det kan jag inte sia om, men det pågår en bra dialog, säger han och fortsätter: 

– Det är framför allt viktigt för SVT och TV4 att kunna bedriva en bra nyhetsverksamhet. Det gäller väl speciellt public service, som ska nyhetsbevaka stora händelser och har en ambition att göra det. Vi vill absolut inte stänga ute någon. Vi har en bra dialog med båda parterna. 

SVT:s svar på uppgifterna

SVT:s rättighetschef Jan Olsson vill varken kommentera hur förhandlingarna går eller gå in på detaljer i hur det här påverkar deras planeringsarbete inför OS. 

"Vi kommenterar inte den här typen av rättighets- och förhandlingsfrågor. Kan tillägga att SVT de två senaste olympiska spelen på ett tillfredställande sätt nyhetsbevakat utan ett särskilt rättighetsavtal", skriver han i ett mejl.

OS-invigningen sker fredag 9 februari och redan morgonen därpå, lördag 10 februari, ska förhoppningsvis Charlotte Kalla slåss om medaljerna när damernas skiathlon avgörs.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag