Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Atleterna skäms för sina OS-uniformer

Spanjoren Alex Fabregas.
Spanjoren Saúl Craviotto.
Ryska OS-deltagare.Foto: Suzanne Plunkett

Här är kläderna som kommer att få ögon att blöda under OS – alla designade av samma firma.

Designföretaget Bosco har nämligen legat bakom de anskrämliga plaggen som Spanien, Ryssland och Ukraina ska bära under spelen och som nu hånas av atleterna själva.

"Det finns inga adjektiv", skriver spanska OS-hoppet Alex Fàbregas på Twitter.

Bosco trodde säkert att deras renommé skulle nå nya nivåer när de fick i uppdrag att utforma OS-kläder åt nationerna Spanien, Ryssland och Ukraina.

Men London-äventyret kan i stället bli ett bakslag för de ryska designerna. Kläderna de har sytt åt atleterna har nämligen höjt en hel del ögonbryn – och inte på ett bra sätt.

Hånas av spanjorerna

Spaniens utstyrsel har väckt mest uppmärksamhet. Plaggens underliga kombinationer av flaggfärgerna gult och rött känns mer än aning förlegad, och idrottarna själva har inte låtit vänta på sina reaktioner.

Kanotstjärnan Saúl Craviotto la upp en bild på sig själv i den nya dräkten – som även inkluderar en skrikig keps – på Twitter tillsammans med följande kommentar:

"Är hemma och testa mina olympiska kläder. Det är nog bäst om jag inte kommer med en åsikt, jag låter er stå för dem...", skriver han.

Landhockeyspelaren Alex Fàbregas var aningen mer uttalat kritisk.

"Den olympiska dräkten, det finns inga adjektiv...", skriver han.

"Aldrig burit något så fult"

Före detta tennisprofilen Carlos Moya tog tillfället i akt att ge en känga åt spanska OS-hoppet Feliciano Lopez.

"Ser fram emot att se Feliciano Lopez i den officiella OS-uniformen. Han har aldrig burit något så fult i hela sitt liv."

Bosco lyckades ungefär lika bra i fallen Ryssland och Ukraina. Engelska Daily Mirror gick hårt åt de tidigares kläder och dömde ut dem som "motbjudande". Tidningen beskrev designen som en blandning av en paisley-slips och en persisk matta, innan man slog fast att looken var värre än det värsta kärnvapenkrig.

Ukrainas kläder är lika iögonfallande och har fått liknande kritik från inhemska modedesigners.

"Fick dem gratis"

Daily Telegraph hävdar att Bosco erbjöd sina tjänster till Spanien gratis. En förklaring till modemissen kan alltså vara landets ekonomiska problem.

– Kläder är som de är, vi kan inte byta ut dem nu. De valdes för över ett och ett halvt år sedan, säger Alejandro Blanco, ordförande för den spanska olympiska kommittén, enligt Daily Telegraph.

– När du betänker skillnaden mellan att betala en och en halv miljon euro av statliga pengar och att få gratis kläder, då finns det ingen diskussion.

Sanna Kallur har dömt ut plaggen som de svenska OS-deltagarna ska använda runtom själva tävlingarna när hon talade i en dokumentär av Sveriges Radio.