Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Alla svenska OS-medaljerna i Sotji

Minns du alla svenska medaljer från Sotji-OS?

 1. 1. Charlotte Kalla, silver i skiathlon

  Foto: Nils Petter Nilsson.
  Det tog inte lång tid för Sverige att ta sin första medalj i Sotji. Första tävlingsdagen efter invigningen gjorde Charlotte Kalla rätt och tog ett silver i damernas skiathlon. – Det här är så bra som jag kan vara i dag, sade hon i Viasat efter loppet.

  Charlotte Kalla gjorde ett bra skiathlon. På slutet av tävlingen låg hon i täten tillsammans med fem andra åkare. Då ryckte hon ifrån på slutet, men förlorade upploppet mot Marit Björgen. Att det blev silver var inget hon var sur över.

  – Nej, det känns inspirerande. Det finns fortfarande mycket jag kan förbättra.

  Nervös förälder

  Efter målgången låg Charlotte Kalla utslagen i målfållan. Hon hade kämpat, och hon hade lyckats. Mamma Lena Kalla var väldigt stolt efteråt.

  – Jag trodde inte det var sant när hon gick över mållinjen. Att hon tagit silvret. Trodde aldrig det skulle gå, det var så spännande, sade hon.


  Datum: 8 februari, 11.00.

  Guld: Marit Björgen, Norge.

  Silver: Charlotte Kalla, Sverige.

  Brons: Heidi Weng, Norge.

 2. 2. Marcus Hellner, silver i skiathlon

  Foto: Claudio Bresciani / Tt
  Marcus Hellner var inte sämre än Charlotte Kalla, utan gjorde precis likadant. Han ryckte på upploppet och blev svensk silvermedaljör. – Det är skönt att lyckas. Det är mycket jobb och slit bakom det här. Grymt härligt att få till det, sade han efter att medaljen var fixad.

  Dario Cologna gick från att varit skadad hela säsongen till att ta OS-guld direkt. Marcus Hellner var 0,4 sekunder bakom, och knep silvret. Efter prestationen var han väldigt nöjd.

  – OS är redan lyckat. Jag har fått en medalj och det var det jag ville ha, sade han efteråt.

  Lättad mamma

  Skidåkarens mamma var väldigt orolig under tävlingen. Efter loppet var hon lättad och glad. Hon hade tvivlat under loppet, men Marcus Hellner klarade det.

  – Jag trodde faktiskt inte att det skulle gå, sade mamma Kerstin i Expressens Primetime OS.


  Datum: 9 februari, 11.00.

  Guld: Dario Cologna, Schweiz.

  Silver: Marcus Hellner, Sverige.

  Brons: Martin Johnsrud, Norge.

 3. 3. Teodor Peterson och Emil Jönsson, silver och brons i skidsprint

  Foto: Maja Suslin
  Det var vurpor, krockar och en uträknad åkare som tog medalj. Herrarnas sprintfinal hade allt – inklusive två svenska medaljer. – De skrek att jag gick för medalj och då tog jag i tamejfan allt jag hade kvar. Det svartnade uppför sista backan. Sista halvan har jag knappt minne av, sade Emil Jönsson , som kollapsade efter loppet.

  I inledningen av finalen gick det kanske största svenskhoppet Emil Jönsson in i väggen. Han hamnade överlägset sist och såg ut att ge upp hoppet om medalj direkt.

  Men efter en kaosartad situation där Marcus Hellner och Anders Glöersen ramlade och Segej Ustjugov krockade in i Hellner och föll, bjöds Jönsson in i matchen igen.

  Njöt av upploppet

  Då gav han allt, och det räckte till en bronspeng. Silvret togs av Teodor Peterson, som gav upp guldet på upploppet när Ola Vigen Hattestad var för stark.

  – Jag försökte utmana på upploppet men jag var lite för trött. Så det var bara att njuta av det, säger Peterson.


  Datum: 11 februari, 14.40.

  Guld: Ola Vigen Hattestad, Norge.

  Silver: Teodor Peterson, Sverige.

  Brons: Emil Jönsson, Sverige.

 4. 4. Charlotte Kalla, silver i 10 km klassisk stil

  Foto: Tobias Röstlund
  Hon trotsade sommarvärmen i Sotji och tog Sveriges femte medalj – med hjälp av några mentala tricks. Charlotte Kalla kom före alla norskor, och slogs bara av Justyna Kowalczyk. – Jag fick försöka lura mig själv att jag var stark, sade hon till SportExpressen.se.

  I damernas 10 km klassikt tog Charlotte Kalla sitt andra silver i Sotji.

  Men det satt långt inne. Efter loppet berättade hon att det var extremt tuffa förhållanden i spåren.

  – Jag vet inte om jag gjort ett mer slitigt lopp. Med värmen och det blöta föret fick man inte mycket gratis. Jag fick fajtas hela tiden och när jag kom in i den sista backen, då gick det inte fort.

  Trötta norskor

  Som tur var gick det inte fort för huvudkonkurrenterna heller. Marit Björgen tappade orken totalt och var inte ens nära att hota. Therese Johaug försökte utmana men kom i mål tio sekunder efter Kalla.


  Datum: 13 februari, 11.00.

  Guld: Justyna Kowalczyk, Polen.

  Silver: Charlotte Kalla, Sverige.

  Brons: Therese Johaug, Norge.

 5. 5. Johan Olsson och Daniel Richardsson, silver och brons i 15 km klassisk stil

  Foto: Sven Lindwall
  Den ene hade inte tävlat på två månader innan OS. Den andre hade kommit tillbaka efter att ha varit med om en dödskrasch. I samma lopp tog både Johan Olsson och Daniel Richardsson revansch efter den jobbiga säsongen. – Jag är oerhört lycklig att jag fick till det på slutet. Jag hade marginalerna på min sida, sade Richardsson efter loppet.

  I somras var Daniel Richardsson om en hemsk bilolycka. Hans vän dog – och han själv skadade sitt korsband, ledkapsel och ligament i knäet.

  Johan Olsson har också haft problem. Han har kämpat mot förkylning, lungsäcksinflammation och en överansträngd muskel. Han hade inte tävlat på två månader innan OS.

  – Jag kände mig som en fotbollsspelare som inte hade spelat match på två månader. Första kilometern tänkte jag: "vad fan håller jag på med?, sade han.

  Två hundradelar avgjorde

  Därför var deras två medaljer två av OS skönaste för svensk del. Johan Olsson var överlägset bättre än alla utom Dario Cologna. Daniel Richardsson tog bronset med två hundradelar över finske Iivo Niskanen.

  Marginella – och sköna – medaljer, med andra ord.


  Datum: 14 februari, 11.00.

  Guld: Dario Cologna, Polen.

  Silver: Johan Olsson, Sverige.

  Brons: Daniel Richardsson, Sverige.

 6. 6. Svenska damerna, guld i skidstafett

  Foto: Imago Sportfotodienst
  Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén öppnade starkt. Sedan tappade Anna Haag , och gulddrömmarna såg ut att rinna svenskorna ur händerna. Då stod Charlotte Kalla för en av årets bästa idrottsprestationer när hon tog igen 25 sekunder, gick förbi Finland och Tyskland och fixade Sveriges första OS-guld i Sotji.

  Charlotte Kalla hade en tuff uppgift. Anna Haag hade börjat sin sträcka i ledning, men tappat till en tredjeplats. Kalla hade 25 sekunder att ta i kapp för att kunna vinna guldet.

  Då plockade hon fram sin bästa skidåkning, gick ikapp och förbi på upploppet och fixade Sveriges första OS-stafettguld på damsidan sedan Squaw Valley 1960.

  – Den sista sträckan Charlotte gör är så brutal. Jag har aldrig sett något liknande, sade TV3:s kommentator Per Elofsson.

  "Som i en serietidning"

  Det var inte bara svenska hyllningar som riktades till Kalla efteråt.

  – Det var fantastiskt. Det var som taget ur en serietidning, sade finländska förbundskaptenen Magnar Dalen till SportExpressen.se.


  Datum: 15 februari, 11.00.

  Guld: Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla, Sverige.

  Silver: Anne Kyllönen, Krista Lahteenmäki, Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Finland.

  Brons: Stefanie Böhler, Nicole Fessel, Denise Herrmann, Claudia Nystad, Tyskland.

 7. 7. Svenska herrarna, guld i skidstafett

  Foto: Streeter Lecka
  Damernas guld var en jämn historia som avgjordes på upploppet. Herrarnas stafettguld var däremot en total kross. Sverige var 27 sekunder snabbare än tvåan Ryssland. – Det är en barndomsdröm som gått i uppfyllelse, sade Marcus Hellner.

  Lars Nelson var förste man ut för Sverige, och han fick en mardrömsstart. Han tappade skidan direkt och halkade efter i loppet.

  – Det fick inte hända. Det var mardrömmen. Men jag fick på mig skidan fort och såg att det var nära fram. Så fort jag började åka och märkte att "det här går inte så fort", sade Nelson efter loppet.

  Det tog bara någon minut innan Lars Nelson var tillbaka i tätklungan. Lite senare ryckte han och finländaren Sami Jauhojärvi ifrån och redan vid den första växlingen var de tio sekunder före övriga lag.

  Briljant laginsats

  Daniel Richardsson tog över, gav allt och fixade ett läge för Johan Olsson att rycka på egen hand. Olsson fixade ett försprång på 14 sekunder till Marcus Hellner, och att behålla den ända in i mål var inga problem för en Hellner i storform. En stark laginsats gav Sveriges andra guld.

  – Grymt att vi får till det. Det är det här stafett handlar om, sade Hellner.


  Datum: 15 februari, 11.00.

  Guld: Marcus Hellner, Lars Nelson, Johan Olsson, Daniel Richardsson, Sverige.

  Silver: Alexander Bessmertnykh, Dmitrij Japarov, Alexander Legkov, Maxin Vylegzhanin, Ryssland.

  Brons: Robin Duvillard, Jean Marc Gaillard, Maurice Manificat, Ivan Perrillat Boiteux, Frankrike.

 8. 8. Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, brons i sprintstafett

  Lagtävlingar i skidgrenar verkar vara Sveriges melodi i Sotji. Upphämtningar på damsidan likaså. Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson var halvt uträknade från pallplatserna – då gjorde Nilsson en enorm avslutning och fixade ett brons.

  Charlotte Kalla tog ikapp 25 sekunder och fixade guld för Sverige. Stina Nilsson gjorde en egen upphämtning i sin stafett, om än inte lika stor.

  Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson var fyra sekunder bakom trean Tyskland, och Nilsson hade sett trött ut på sin andra sträcka. Därför såg det ut som att fjärdeplatsen var det aktuella för svenskorna.

  "Skönt att få utdelning"

  Då gjorde hon en uppryckning, tog ikapp avståndet till tyskan och spurtade förbi på upploppet. Det gav ett brons till Sverige.

  – Jag har känt mig pigg i kroppen, och det är skönt att få betalt för arbetet man lagt ner, sade hon om medaljen.


  Datum: 19 februari, 12.45.

  Guld: Marit Björgen, Ingvild Flugstad Östberg, Norge.

  Silver: Kerttu Niskanen, Aino-Kaisa Saarinen, Finland.

  Brons: Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Sverige.

 9. 9. Teodor Peterson och Emil Jönsson, brons i sprintstafett

  Foto: Lee Jin-Man
  En halvtimme efter damernas brons i sprintstafett var det liknande situation för herrarna. De var lika uträknade och låg fyra. Den här gången blev det ingen upphämtning genom bra skidåkning. I stället gav en fallande tysk skidåkare räddning bronset till Sverige. – Det är synd om Tyskland, sade Emil Jönsson.

  Uträknade. Ifrånåkta. Det såg mörkt ut för de svenska medaljchanserna i sprintstafetten när Teodor Peterson skulle åka den sista sträckan. Laget låg en bit bakom Ryssland, Tyskland och Finland efter att Emil Jönsson tappat på sin sista sträcka. Uppgiften för Teodor Jönsson såg omöjlig ut.

  Medalj på motståndarfall igen

  Då räddades svenskarna av en kaosartad situation på upploppet. Den slutade med att tyske Tom Tscharnke ramlade – vilket gav Peterson läge att åka förbi och ta brons. Han misslyckades inte, och återigen tog Emil Jönsson medalj via att andra skidåkare föll.

  – Alla pratar om vårt osannolika flyt, hur vi ska kunna missa medalj. Vi har ingen press, det bara går av sig själv, sade han efteråt.


  Datum: 19 februari, 13.15.

  Guld: Sami Jauhojärvi, Iivo Niskanen, Finland.

  Silver: Nikita Kriukov, Maxim Vylegzhanin, Ryssland.

  Brons: Teodor Peterson, Emil Jönsson, Sverige.

 10. 10. Lag Sigfridsson, guld eller silver i curling

  Foto: Wong Maye-E
  Matchens sista sten avgjorde. Margaretha Sigfridssons lag tog sig till final via en miss från den Schweiziska lagkaptenen Mirjam Ott och möter Kanada i dag. Det innebär en säkrad medalj för svenskorna, men vilken det blir visar sig. – Vi siktar på guldet, sade Margaretha Sigfridsson.

  En nervös semifinal mellan Sverige och Schweiz präglades av misstag från båda lagen. Turligt nog för svensk del var det Mirjam Ott, lagkapten i Schweiz, som gjorde det matchavgörande misstaget när hon missade matchens sista sten.

  – Hon kommer nog inte sova särskilt gott i natt. Det är inte en jättesvår sten hon missar, sade Viasats expertkommentator Anette Norberg, som vunnit OS två gånger, 2006 och 2010.

  Ska sätta rätt stenar

  Nu är det guldläge för svenskorna. Hur det går visar sig i dag, men svenskorna vill verkligen utmana Kanada.

  – Kanada har varit jättevassa, men de är inte oslagbara. Det kommer att handla om att sätta rätt stenar, säger lagkaptenen Margaretha Sigfridsson.


  Datum: 20 februari, 14.30.

  Guld: Lag Sigfridsson, Sverige/Lag Jones, Kanada.

  Silver: Lag Sigfridsson, Sverige/Lag Jones, Kanada.

  Brons: Lag Muirhead, Storbritannien.