Pär Mårts snackade taktik med Tre Kronor på gårdagens träning inför dagens final mot Kanada - och han valde att inte lägga fokus på domarna. Foto: Sven Lindwall
Pär Mårts snackade taktik med Tre Kronor på gårdagens träning inför dagens final mot Kanada - och han valde att inte lägga fokus på domarna. Foto: Sven Lindwall

Alla domare är från Kanada: "Konstigt"

Publicerad

SOTJI. Kanadas startuppställning:

1 målvakt, 2 backar, 3 forwards - och 4 domare.

Hockeyförbundets domarval har skapat en folkstorm hemma i Sverige - och Tre Kronor är splittrat.

– Jag tycker det är konstigt, säger Nicklas Bäckström.

– Det är perfekt, de är de bästa domarna, säger Daniel Alfredsson.

Tre av finaldomarna representerar Kanada: Linjemännen Derek Amell samt Greg Devorski samt ena huvuddomaren Kelly Sutherland.

Den andra huvuddomaren, Brad Meier, står officiellt som amerikan under OS. Men Meier är uppvuxen i Kanada och har dubbelt medborgarskap. Han bor dessutom i kanadensiska Calgary.

Så när pucken släpps 13.00 i dag kommer tio kanadensare och sex svenskar att finnas på isen.

Bäckis: "Det är konstigt"

Svenska fans har riktat hård kritik på sociala medier mot beslutet.

Legendaren och dubbla OS-hjälten Peter Forsberg är också upprörd. "Kanadensiska domare i finalen, även supervisor plus reserver. Komedi på högsta nivå", skriver Foppa i ett sms till tidningen Aftonbladet.

I den svenska truppen är det skilda åsikter.

En av dem som ställdes sig frågande till de kanadensiska domarna är Nicklas Bäckström.

– Vi fick veta det i går kväll. Och om du frågar mig - ja, jag tycker det är konstigt, säger Nicklas Bäckström till SPORT-Expressen.

Sveriges poängbäste spelare i turneringen, Erik Karlsson, har sin bild klar:

– Jag skiter fullständigt i vad domarna gör. De flesta domarna där borta (i NHL) är väl kanadensare och de flesta håller väl på Montreal och Toronto. Det gör ingen som helst skillnad. Jag har inte en aning om vem som dömer finalen, säger Erik Karlsson.

Mårts: "Kan inte vara tokig"

Förbundskapten Pär Mårts medger att de svenska fansens ilska inte rör honom i ryggen.

– Jag kan inte gå omkring och vara tokig och dra i gång ett helvete. För mig handlar det om att förbereda spelarna för match, och då kan inte jag gå omkring och vara tokig. Då är jag ute och cyklar, säger förbundskaptenen.

Oduya oförstående

När Chicago-backen Johnny Oduya får höra om de irriterade reaktionerna från hockey-Sverige biter han ifrån:

– Det är väl kanske sådant man kan fokusera på om man inte ska spela. Om man är runtomkring kan man väl gnälla på det. Men det kan jag tycka är lite konstigt också. Det är inte det som kommer att avgöra.

Veterenen Daniel Alfredsson är nöjd med domarvalet:

– Det är perfekt, de är de bästa domarna. Om någon tycker annorlunda är det okej med mig, men det är så jag tycker.

"Vi väljer de bästa"

Internationella ishockeyförbundets domarkommitté tog ut domarna i fredags, efter att semifinalerna var färdigspelade:

– Ville man protestera mot det var det då. Nu har det slagits fast, säger förbundets kommunikationsmanager Adam Steiss.

Det har varit stor kritik i Sverige mot det här...

– Vi har fått mycket kommentarer om det, och vi förstår. Men vi väljer inte bara vem som helst. Vi väljer de bästa.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag