Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Afrikansk atlet försvunnen från OS

En OS-deltagare har försvunnit från OS-byn. Istället har mannen vandrat in på en polisstation i Leeds för att söka politisk asyl.

Nu är han försvunnen.

- Vi höll inte kvar honom men vi arresterade honom inte heller, säger en talesman för polisen i brittiska West Yorkshire.

Det är tidningen the Daily Mail som i dag avslöjar att en olympisk deltagare har försvunnit från OS-byn i London för att söka politisk asyl i landet.

Mannen, som enligt tidningen är en medeldistanslöpare i dryga 20-årsåldern från ett afrikanskt land, hölls i tisdagskväll i förvar hos den brittiska gränspolisorganisationen efter att han klev in på en polisstation i Leeds.

Troligen ska mannen försvunnit från sin landslagstrupp under tiden då truppen förberedde sig att flytta in till OS-byn i Stratford.

Känslig tidpunkt

Att asylärendet uppdagas i medier just nu kommer i en mycket känslig tidpunkt för regeringen, bara två dagar före olympiadens invigningsceremoni.

Mannens identitet är fortfarande hemlig, men enligt Daily Mail har mannen uppgett att han blivit förföljd i sitt hemland och han kommer att förhöras i veckan, bland annat för att undersöka ifall mannen har släktingar i Storbritannien. Enligt tidningen ska även en andra OS-deltagare försökt göra samma sak.

En talesman för polisen i West Yorkshire berättar att en man, "troligen en OS-atlet", klev in på polisstationen i tisdags för att söka asyl.

"Han lämnades över till gränspolisen"

- Vi höll inte kvar honom men vi arresterade honom inte heller. Han lämnades över till gränspolisen som nu hanterar fallet, säger polistalesmannen.

Enligt Daily Mail har polisen inför London-OS informerats att upp till två procent av atleterna kan försöka hävda politisk asyl under tiden som spelen pågår.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!