Foto: Eurosport
 Foto: Eurosport

Ordkriget på Touren: "Inte fair play"

Publicerad
Uppdaterad
Ett kedjehaveri kan ha avgjort hela Tour de France.
Och det utlöste ett rejält ordkrig mellan de två segerkandidaterna.
- Han får inte fair play-priset i dag, säger Andy Schleck - som var den drabbade.
- Jag såg inte incidenten, säger Alberto Contador - som är den nye totalledaren.
Thomas Voeckler vann den 15:e etappen mellan Pamiers och Bagnères-de-Luchon i överlägsen stil.
Men det var bland toppåkarna som den verkliga dramatiken fanns.

Kedjan hoppade av

I den sista stigningen till Port de Balès svarade Andy Schleck, i den gula ledartröjan, för ett mäktigt ryck.
Då hände det som inte fick hända.
Kedjan hoppade av.
Ingen ny cykel.
Panik.
Och så stack tvåan och förhandsfavoriten Alberto Contador iväg.
Luxemburgaren Schleck var nästan 30 sekunder efter när de nådde toppen.
Det innebar att han var tvungen att hålla jämna steg med spanjoren för att inte tappa den gula ledartröjan.

Åtta sekunder skiljer

Andy Schleck lyckades inte. Han gled över mållinjen 39 sekunder bakom.
Han var besviken.
Och mycket förbannad - på Alberto Contador och de övriga toppcyklisterna som han inte anser följde cykelns oskrivna hederskodex. Att man tar det lugnt om en konkurrent får problem med cykeln.
- Alla fick panik och såg redan Eiffeltornet framför sig. Jag skulle aldrig ha utnyttjat situationen. Det är inte upp till mig, men en sak är säker: De får inte fair play-priset i dag, säger Andy Schleck enligt AP.

Vill ha revansch

Alberto Contador, som är åtta sekunder före i sammandraget, slår tillbaka:
- När jag attackerade såg jag inte incidenten. När jag fick reda på vad som hänt var vi redan så långt före.
Det återstår fem tävlingsdagar innehållande två tuffa bergsetapper och lördagens, förmodligen, avgörande tempolopp, där spanjoren är klart bättre.
- Jag är riktigt besviken. Hela min kropp är fylld av ilska och jag vill ta revansch. Jag kommer ta min revansch de kommande dagarna, säger Andy Schleck.
Samuel Sanchez ligger trea i sammandraget. Spanjoren har två minuter upp till Alberto Contador.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag