Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ordförande avgår – efter mammans ilska

Axel Jonsson
Karin Hellmyrs son Axel Jonsson, bandytalang i Sandviken, gick bort våren 2017 – endast 19 år gammal. Foto: PRIVAT

Sandviken Bandy samlade under sommaren in nära 200 000 kronor in till minne av bandytalangen Axel Jonsson, som i fjol gick bort i cancer.

Men pengarna gick bland annat till spelarnas löner, vilken fick Axel Jonssons mamma Karin Hellmyrs att bli både arg och ledsen.

Nu väljer klubbens ordförande Kenneth Nyberg att avgå med omedelbar verkan. 

– Beslutet baseras helt enkelt på att jag missade att ge information till styrelsen, säger Nyberg. 

– Det här har fått ödesdigra konsekvenser. Ömsesidigt kände vi att det inte fanns något alternativ, säger styrelseledamoten Rafi Markarian. 

Det var på våren förra året som tragedin lamslog Sandviken. Bandytalangen Axel Jonsson gick bort blott 19 år gammal till följd av den ovanliga cancerformen Rhabdomyosarkom. Jonssons mamma, Karin Hellmyrs, berättade då om sorgen. 

– Vi har kämpat bredvid Axel varje minut och sekund. 

Ett drygt år efter Axel Jonssons bortgång kontaktades Hellmyrs av Sandviken Bandy. De meddelade att årets upplaga av sommarens löpartävling, SAIK-loppet, skulle anordnas till Axel Jonssons minne. Ena halvan skulle gå till bandyklubbens ungdomsverksamhet. Den andra till barncancerfonden och till ”Axels minne” – en stiftelse som ska dela ut stipendium till unga spelare inom flickbandyn i Sandviken.

Ingen kommunikation mellan klubben och Hellmyrs

Men därefter var det tyst från Sandvikens håll. Hellmyrs tyckte att bristen på kommunikation mellan henne och klubben var illavarslande och bestämde sig i förra veckan för att besöka klubbens kansli för att få svar. 

Hon fick då veta att det hade samlats in totalt 190 000 kronor, men att pengar inte fanns kvar, något Arbetarbladet var först med att berätta. 

I stället hade pengarna gått till spelarlöner och andra utgifter. 

– När jag fick höra det exploderade jag. Jag blev arg, fruktansvärt arg. Sen blev jag ledsen och besviken, säger Hellmyrs. 

Sandvikens ordförande avgår

I kölvattnet av den här händelsen väljer Sandviken AIK att agera. 

Klubben ber i ett pressmeddelande ursäkt för hanterandet av intäkterna till Axel Jonssons minne och meddelar samtidigt att klubbens ordförande Kenneth Nyberg avgår med omedelbar verkan. 

"SAIK Bandy beklagar verkligen den uppkomna situationen och kan konstatera ett flertal brister i vår hantering, vi vidtar därmed en rad åtgärder", skriver de. 

Dels erkänner klubben att de inte hållit något uppföljande möte med Hellmyrs, trots att så utlovats. Dessutom förklarar de hur situationen kan ha uppstått. 

"Intäkterna från SAIK-loppet resulterade i 191 028 kr. Hälften av detta, dvs 95 514 kr, ska användas till Axels minne. Beloppet har inte kommunicerats efter loppet vilket det borde ha gjorts. I bokföringen framgår det tydligt vilket belopp som avser SAIK-loppet. De faktiska pengarna har kopplats till klubbens gemensamma bankkonto som används för klubbens inbetalningar och utbetalningar i den löpande verksamheten. Vi förstår Karins besvikelse över att pengarna inte har funnits avsatta på ett separat bankkonto. Utifrån den uppkomna situationen borde fonden tillägnad Axels minne i stället ha upprättats direkt i samband med loppet som mottagare av inbetalningarna. Vi har därför i dag fört över intäkten för Axels minne till ett separat bankkonto och vi har för avsikt att dela ut pengarna i samråd med Karins önskemål efter kontakt med Karin. Vår avsikt har hela tiden varit att tydligt kunna redovisa och betala ut intäkten i samband med Bollnäsmatchen. Vi beklagar verkligen att vi har orsakat Karin detta lidande i en redan oerhört svår situation."

"Det finns ingen positivt i det här"

Rafi Markarian, styrelseledamot i Sandviken, säger att han inte kände till situationen innan den fick medial uppmärksamhet. 

– Det här kom som en chock för styrelsen. Vi kände inte till situationen innan vi läste om det i tidningen. Vi har ju ett ansvar gentemot våra medlemmar, våra partners. Vi har alltid haft ambitionen att göra rätt för oss. Intäktsbiten är separat redovisad, men med facit i hand kunde vi hanterat Axels del bättre. Ambitionen har hela tiden varit att betala pengarna till Karin i samband med Bollnäsmatchen, men kommunikationen med Karin har brustit.

– Vi har kontaktat Karin och kommit överens om att vi ska träffas i veckan och betala ut pengarna.

Hur har det här påverkat allmänhetens bild av Sandviken Bandy?

– Ja, det är bara att säga det rakt ut: det finns inget positivt i det här. Man behöver inte vara Einstein för att lista ut att det här inte är bra för oss. Det är bara att lära sig av det här. Men vi har aldrig haft några dolda motiv. Det har handlat om missförstånd, dålig kommunikation och viss personalomsättning.

”Inte roligt att lämna så här”

Kenneth Nyberg säger att SAIK får stå för att kommentarer kring Axel Jonsson-ärendet, men förklarar sitt beslut att avgå på följande vis: 

– Det baseras helt enkelt på att jag missade att ge information till styrelsen. Det interna arbetet har gått fel, säger Nyberg. 

– Det är inte roligt att lämna på det här sättet, men det här var första gången på ett och ett halvt år som jag vaknar på morgonen som jag inte brottats med problem och funderingar innan jag går upp ur sängen. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.