"Omdömeslöst – det är ett trauma"

Kristin Kaspersen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Holmlund.
Foto: OLLE SPORRONG

Anna Holmlund uppmärksammades med en hyllningsfilm under Idrottsgalan.

Men efteråt vittnade familjen om att Anna Holmlund blivit ledsen av filmen och att de inte hade fått någon information i förväg. SVT fick kritik från en forskare i traumajournalistik för sin hantering. 

– Det kanske hade varit bra att förbereda henne, säger Kajsa Bergqvist till SportExpressen.

– Jag upplevde henne som rörd, säger Kristin Kaspersen. 

Publiken i Globen reste sig och gav Anna Holmlund en stående ovation under Idrottsgalan. Detta i samband med en hyllningsfilm som överraskade Anna Holmlund.

– Du är så fantastisk. Vi är glada över att ha dig här, sade programledaren Kristin Kaspersen till en märkbart tagen Anna Holmlund.

Men familjen hade inte fått reda på någonting i förväg, och det landade inte helt väl hos Anna Holmlund själv.

– Det var så klart en väldigt fin hyllning, men det var också väldigt jobbigt för Anna att se det där. Att höra på en film på stor skärm där någon säger att man aldrig kan åka skidor igen... Jag tyckte inte att det var helt hundraprocentigt måste jag säga, sade Victor Öhling Norberg till SportExpressen.

"Kanske hade varit bra att förbereda henne"

Kajsa Bergqvist var en av dem som reagerade starkt under hyllningen.

– Fantastisk. Jag grät och jag tror alla runt bordet gjorde det också, otroligt stark hur hon kommer tillbaka. Men om hon inte visste om det kanske det hade varit bra att förbereda henne, säger hon till SportExpressen.

Programledaren Kristin Kaspersen gick fram till Holmlund medan applåderna skallade. 

– Jag upplevde situationen starkt. Hon är beundransvärd med den resa hon har gjort. Det var väldigt fint med stående ovationer.

Märkte du att Anna Holmlund upplevde hyllningarna jobbiga och blev ledsen?

– Och det var ingenting jag upplevde där och jag tänker inte kommentera det mer. Jag såg bara att hon var kvar hela galan.

"Jag var närvarande"

Men såg du att hon blev ledsen?

– Jag upplevde henne som rörd och att det var människor som stod runtomkring henne. Jag är närvarande då när jag är hos henne men sedan när programmet går vidare måste jag fokusera på det, även om jag helst kanske hade velat vara kvar hos henne en stund.

Landslagskompisen Sandra Näslund träffade Anna Holmlund för första gången sedan olyckan.

– Det var jättefint. Lite jobbigt att se, men väldigt fint.

Hann ni prata?

– Vi träffades lite innan och pratade lite snabbt. Det är vårt första möte sedan olyckan, det var kul att träffa henne, säger Sandra Näslund till SportExpressen.

Traumajournalistens kritik: "Omdömeslöst"

Forskaren Liselotte Englund är lektor vid Karlstad universitet. Hon forskar i traumajournalistik, och enligt henne menar hon att den tilltänkta hyllningen var ogenomtänkt.

"Omdömeslöst att utsätta Holmlund för så starka olycksbilder i en stund som var ämnad för hyllning. Inbjuden till en fest och exponerad för sitt eget trauma. Ogenomtänkt. Hon hade varit så värd en kväll med enbart guldkant och glädje", skriver hon på Twitter. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.