Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Om jag får spela igen är det krig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Johan Gunterberg - långtidsskadad basketspelare.
Foto: Roger Schederin

10 FRÅGOR... 

...till JOHAN GUNTERBERG, 21, basketspelare som fick en stressfraktur i foten våren 2008, efter att ha blivit felbehandlad av en läkare - när han sökte hjälp för en liten vårta.

Du är fortfarande inte tillbaka?

 -  Nej, men det ser mycket bättre ut. Jag har inte tagit ett löpsteg på mer än ett år. Men Åke Snellström, även kallad mirakelmannen, läkte frakturen med strömbehandlingar så nu rehabbar jag stenhårt.

Varför har det tagit så lång tid?

 -  Benet där jag hade stressfrakturen har sämst cirkulation i hela kroppen så det brukar ta lång tid för frakturer där. Men varför det har tagit så här lång tid kan nog ingen svara på. 

Har skruvar resten av livet

När är du tillbaka på basketplanen?

 -  Det vet jag inte. Frakturen är läkt. Jag har två skruvar i foten som ska sitta kvar resten av livet och förhoppningen är att de inte kommer påverka mig i spelet. I bästa fall är jag tillbaka i vinter.

Har du pratat med läkaren som orsakade allt det här?

 -  Nej, jag har anmält honom och under den processen fick jag läsa hans svar. Det är allt. Jag har glömt honom nu.

Vad hade han för svar?

 -  Han påstod så klart att han inte hade gjort något fel. Men det vet både jag och en annan som var med mig under behandlingen att han gjorde.

Krigsförklaring

Vad har det här betytt för din basketkarriär?

 -  Väldigt mycket. Jag tror faktiskt att jag har blivit en bättre basketspelare eftersom jag aldrig har varit så sugen på att spela basket i hela mitt liv som nu. 

Hur har du mått under den här tiden?

 -  Bra, trots allt. Jag har hela tiden tittat framåt. Men eftersom jag har haft ont så har det har varit jobbigt att för varje steg bli påmind: "Aj, jag är skadad!"

När du väl kommer i gång med träningen -  hur ska du agera då?

 -  Jag har hela tiden kunnat köra styrketräning. Men när, eller jag säger fortfarande om, jag får spela basket igen är det krig.

Har högre målsättning

Du hade erbjudanden från Europa och USA. Hur ser du på dina chanser nu?

 -  Lika stora, men först måste jag visa att jag är tillbaka.

Du har varit borta från spel i snart ett och ett halvt år. Har din målsättning med basketen förändrats?

 -  Den har faktiskt blivit högre. Den här tiden har gjort mig starkare mentalt och jag tror jag har blivit en bättre basketspelare på något underligt sätt.

FAKTA

JOHAN GUNTERBERG
Ålder:
21.
Längd: 195 centimeter.
Vikt: 90 kilo.
Position: Point-Guard.
Klubb:

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.