Olsson: Viljo blir lite av ett monster

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Carl Sandin

Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro har berättat att de utnyttjats sexuellt av tränaren Viljo Nousiainen. 

Nu berättar Christian Olsson för Svenska Dagbladet att han känt till sin förre tränares läggning i två års tid men att han själv aldrig utnyttjats. 

- Viljo blir lite av ett monster, säger Olsson till Svenska Dagbladet.

Det är i sin bok ”Det du inte såg” som Patrik Sjöberg berättar att han utnyttjats sexuellt av sin dåvarande tränare Viljo Nousiainen, som även hade en relation med Patrik Sjöbergs mamma. 

 Sjöberg berättar i boken bland annat om ”vetenskapliga påhitt som gick ut på att jag skulle klä av mig naken”. 

 I samband med att boken släpptes valde även stjärntränaren Yannick Tregaro att träda fram och berätta att även han utsatts för liknande övergrepp av Nousiainen

 -  Jag hoppas att det blir en ordentlig debatt kring det här, säger Tregaro när SPORT-Expressen träffade honom i Formia under torsdagen där landslaget befinner sig på ett tre veckors långt läger. 

Kände till övergreppen

 Avslöjandena har chockat friidrotts-Sverige. Men för trestegsstjärnan Christian Olsson kom de inte som någon överraskning. För Svenska Dagbladet berättar Olsson att han känt till hemligheten i två år men att han själv aldrig varit drabbad. 

 Olsson berättar för tidningen att det kändes som en bomb när den norske friidrottaren och vännen Christian Skaar Thomassen valde att anförtro sig och berätta att han utnyttjats sexuellt av Nousiainen för två år sedan och att han själv började tänka tanken om han blivit utsatt eller utnyttjad med kom fram till att han aldrig varit i en sådan situation. 

Kände sig kränkt

 Olsson berättar vidare för tidningen att han själv aldrig känt sig kränkt av Nousiainen och att han under Nousiainens livstid aldrig anade att något var fel. 

 - Det smutskastas allting nu, så som vi har helgonförklarat Viljo. Man vill inte sätta stämpel på det… men han blir ju lite av ett monster i och med att han har utnyttjat sin position som tränare, utnyttjat små pojkar. Jag är själv pappa och har en liten kille och känner extra starkt hur fel och sjukt det är det han gjort. Jag tror på det Patrik, Christan och Yannick berättat. Viljo blir en helt annan människa, en person som du kanske aldrig kände, säger Olsson till Svenska Dagbladet. 

Var avundsjuk

 Olsson, som var 14 år när han började tränas av Viljo Nousiainen  berättar för SvD att han aldrig var med på några utlandsläger och att han under den tiden var avundsjuk på den relation som träningskompisen Yannick Tregaro hade till Viljo Nousiainen. 

 - Yannick var med Viljo redan på OS i Barcelona, han reste med Patrik och Viljo och hemma hos Viljo kunde han alltid få sova över. Jag tyckte det var ett jäkla privilegium, det kändes som det var nyckeln till framgång, säger Olsson till tidningen. 

 Christian Olsson säger till SvD att han hoppas att Sjöbergs bok ska kunna hjälpa andra i samma situation och menar att det han läst handlar om rätt avsikter från Sjöbergs sida.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.