Ökenräven PG kör sitt sista race

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I dag startar ökenräven från Norrbotten i ännu ett Paris-Dakar-rally - men det blir hans sista, säger PG Lundmark som inte trivs med den ständiga jakten på sponsorpengar.
Foto: MARCUS

Han säger att det är sjätte och sista gången.

Men det är inte farorna som gör att PG Lundmark ser ett slut på Dakar-satsningen.

-Man måste vara speciellt lagd för att klara att jobba ihop sponsorpengarna år efter år. Och jag tycker inte det är roligt, säger PG.

En miljon kronor och ett års förberedelser. Så mycket kostar det för PG Lundmark att genomföra sin Dakarstart med resurser snäppet sämre än de allra bästa. - Det är en klar skiljelinje mellan såna som mig och fabriksförarna. Jag har en miljon kronor i min budget, de har fem miljoner. Men i år har vi ändå ganska så lika material, berättar PG. KTM är det starkaste märket i motorcykelklassen och förutom elva fabriksförare har KTM valt att sälja motorer och stötdämpare till nio utvalda förare. En av dem är svenske PG. - Årets tävling blir väldigt oviss på det viset. Alla de allra bästa har ungefär samma hojar. Så det kan bli svårt att nå en speciell placering, säger PG som har en sjätteplats från 2003 och tre sträcksegrar som bästa resultat.

Lågbudget och värstinghoj


PG:s fem tidigare starter i den mytomspunna tävlingen har alla sett olika ut. Han har provat att köra lågbudget utan mekaniker, att tävla mycket i långloppsvärldscupen och storsatsa med värstinghoj för 700 000 kronor. I år har det blivit lite mittemellan. - Jag har inte haft råd att köra i världscupen under året men jag har ändå förberett mig bra. Jag kör i ett team tillsammans med norrmannen Paul-Anders Ullevålsäter, vi kommer att hjälpas åt.

Skoj på startlinjen


Och det finns bara en sak som kan få PG att tänka om och köra Dakar fler gånger. - Om KTM ringer och säger att de vill att jag ska köra som fabriksförare så tackar jag inte nej, för det är fortfarande lika roligt att köra. När man står på startlinjen är det fortfarande skoj. När PG kommer hem från Dakar väntar ett liv som egen företagare. Han vill fortsätta att föreläsa, men också arbeta med en egen anläggning för företagskonferenser och guidade turer i fjällen på motorcykel. - Jag ska försöka få min utkomst från upplevelseindustrin. Jag har många idéer jag vill prova. Har du studerat kartan och årets sträckor? - Ja, lite. Det blir helt klart mycket tuffare i år än förra året, så mycket kan man säga.  Tuffare innebär också farligare. Är du inte orolig efter alla olyckor? - Nej, inte alls. Det kan man inte vara om man vill ställa upp. Den som är rädd ska stanna hemma.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.