Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Olympierna Aly Raisman och Jordyn Wieber är några av dem som anklagat Nassar Foto: MATTHEW DAE SMITH / AP TT NYHETSBYRÅNOlympierna Aly Raisman och Jordyn Wieber är några av dem som anklagat Nassar Foto: MATTHEW DAE SMITH / AP TT NYHETSBYRÅN
Olympierna Aly Raisman och Jordyn Wieber är några av dem som anklagat Nassar Foto: MATTHEW DAE SMITH / AP TT NYHETSBYRÅN

Offren får 3,4 miljarder – efter hans övergrepp

Publicerad

Det amerikanska gymnastiklandslagets förre läkare Larry Nassar har dömts till fängelse för hundratals fall av sexuella övergrepp.

Nu kommer beskedet om offrens skadestånd.

Enligt ESPN ska universitet Michigan State betala ett historisk högt skadestånd på 3,4 miljarder kronor.

Det var i vintras som hundratals flickor och kvinnor trädde fram, för att vittna om sexuella övergrepp från läkaren Larry Nassar. Bland vittnena fanns flera OS-guldmedaljörer i gymnastik, så som Aly Raisman och McKayla Maroney.

Larry Nassar var länge läkaren inom det amerikanska gymnastiklandslaget, men har även arbetat på universitetet Michigan State.

Nassar har själv erkänt sig skyldig till flera övergrepp under behandlingar – och i januari dömdes han till 40-175 års fängelse.

– Jag har just skrivit under din dödsdom, sa domaren Rosemarie Aquilina då.

Betalar miljarder efter Nassars övergrepp

Nu står det klart att Michigan State tvingas betala ett jätteskadestånd till de som fallit offer för Nassars övergrepp på universitetet. Enligt ESPN landar skadeståndssumman på 3,4 miljarder kronor – som ska vara det största skadeståndet någonsin  i ett fall som rör sexuella övergrepp på ett universitet.

– Jag är väldigt tacksam för den historiska summan, som stärker svårigheterna som de här kvinnorna har gått igenom, säger Rachael Denhollander, den första kvinnan som gick ut och anklagade Nassar.

Rachael DenhollanderFoto: CARLOS OSORIO / AP TT NYHETSBYRÅN

Anklagar USA:s olympiska kommitté

Målet ska innehålla vittnesmål från 332 kvinnor, och domen slår fast att övergreppen ska ha pågått i över tjugo år.

Domen slår fast att inte bara Michigan State, utan även USA:s gymnastikförbund, amerikanska olympiska kommittén och enskilda individer vid de institutionerna har ett ansvar i Nassars övergrepp. Detta eftersom de ansågs ha kunnat förhindra händelserna, men inte agerat tillräckligt hårt.

Någon skadeståndssumma för de parterna har ännu inte slagits fast.

 

MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag