Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Offren får 3,4 miljarder – efter hans övergrepp

Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Olympierna Aly Raisman och Jordyn Wieber är några av dem som anklagat Nassar Foto: MATTHEW DAE SMITH / AP TT NYHETSBYRÅN

Det amerikanska gymnastiklandslagets förre läkare Larry Nassar har dömts till fängelse för hundratals fall av sexuella övergrepp.

Nu kommer beskedet om offrens skadestånd.

Enligt ESPN ska universitet Michigan State betala ett historisk högt skadestånd på 3,4 miljarder kronor.

Det var i vintras som hundratals flickor och kvinnor trädde fram, för att vittna om sexuella övergrepp från läkaren Larry Nassar. Bland vittnena fanns flera OS-guldmedaljörer i gymnastik, så som Aly Raisman och McKayla Maroney.

Larry Nassar var länge läkaren inom det amerikanska gymnastiklandslaget, men har även arbetat på universitetet Michigan State.

Nassar har själv erkänt sig skyldig till flera övergrepp under behandlingar – och i januari dömdes han till 40-175 års fängelse.

– Jag har just skrivit under din dödsdom, sa domaren Rosemarie Aquilina då.

Betalar miljarder efter Nassars övergrepp

Nu står det klart att Michigan State tvingas betala ett jätteskadestånd till de som fallit offer för Nassars övergrepp på universitetet. Enligt ESPN landar skadeståndssumman på 3,4 miljarder kronor – som ska vara det största skadeståndet någonsin  i ett fall som rör sexuella övergrepp på ett universitet.

– Jag är väldigt tacksam för den historiska summan, som stärker svårigheterna som de här kvinnorna har gått igenom, säger Rachael Denhollander, den första kvinnan som gick ut och anklagade Nassar.

Rachael Denhollander Foto: CARLOS OSORIO / AP TT NYHETSBYRÅN

Anklagar USA:s olympiska kommitté

Målet ska innehålla vittnesmål från 332 kvinnor, och domen slår fast att övergreppen ska ha pågått i över tjugo år.

Domen slår fast att inte bara Michigan State, utan även USA:s gymnastikförbund, amerikanska olympiska kommittén och enskilda individer vid de institutionerna har ett ansvar i Nassars övergrepp. Detta eftersom de ansågs ha kunnat förhindra händelserna, men inte agerat tillräckligt hårt.

Någon skadeståndssumma för de parterna har ännu inte slagits fast.

 

MISSA INGET: Få de senaste nyheterna om ditt favoritlag – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!