Pixbo vann grundserien i imponerande stil, men Iksu-tränaren Andreas Harnesk sätter en tråkstämpel på lagets spel. Foto: Per WiklundPixbo vann grundserien i imponerande stil, men Iksu-tränaren Andreas Harnesk sätter en tråkstämpel på lagets spel. Foto: Per Wiklund
Pixbo vann grundserien i imponerande stil, men Iksu-tränaren Andreas Harnesk sätter en tråkstämpel på lagets spel. Foto: Per Wiklund
Jonas Eliasson. Foto: Daniel Stiller / BildbyrånJonas Eliasson. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Jonas Eliasson. Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån
Andreas Harnesk. Foto: Youtube.Andreas Harnesk. Foto: Youtube.
Andreas Harnesk. Foto: Youtube.

"Offrar publiken och landslagsplatserna"

Publicerad

Slutspelsdags i innebandy.

Och redan nu har de två guldjagande tränarna hamnat i luven på varandra.

- Någon i Iksu måste göra något fel eftersom de inte har en chans mot oss, säger Pixbotränaren Jonas Eliasson.

- Om du lyckas hitta någon som tycker att han är sympatisk så blir jag imponerad, säger Iksus coach Andreas Harnesk.

Iksu har slagit målrekordet. Pixbo vann grundserien efter att släppt in överlägset minst mål och hållit Umeålaget bakom sig i sista omgången.

Lagens tränare har såvida vitt skilda filosofier - och särskilt goda vänner är de inte heller.

Andreas Harnesk ser inte gärna att Jonas Eliasson får framgång med sin kontringsinriktade innebandy.

- Jag önskar att den offensiva innebandyn får segra. Mora står för det. Endre, Uppsala och Täby försöker lite grann. Det är kul om de får framgång med det. Inte mot oss så klart, men annars, säger Harnesk som inte har mycket gott att säga om Pixbos sätt att spela.

"Pixbo offrar landslagsplatser och publik"

- De vill inte spela innebandy. De spelar anti-innebandy. Jag förstår inte hur ett helt lag kan köpa det och spela på det sättet. De offrar både landslagsplatser och publik. Jag tror mer på en innebandy som ger publiken en bra upplevelse och spelarna en chans på landslaget. Det är ganska logiskt med fler Iksu-spelare där eftersom vi prioriterar det spel som landslaget spelar. Att ha anfallsspelare som tar burskydd halva matchen… Det är en stor skillnad mot landslaget. Jag skulle inte vara beredd att ha den filosofin. Jag tycket det är viktigt att innebandyn blir en populärsport och folk dras till något som är kul.

Jonas Eliasson har inte mycket för det utlägget:

- Man kan inte vara bäst på allt. Jag älskar försvarsspel med spelvändningar. 70 procent av målen görs på det sättet i innebandyn, så det är viktigt att vara bra på det.

Han bryr sig inte heller särskilt mycket om landslagsjämförelsen.

- Det är bara att kolla på landslaget som knappt vinner mot Finland. Hade de haft ett tydligt spel med taktiskt kunnande hade det gått bättre. Man kommer se det i landslagstrupperna framöver. Många kommer vara med från oss då. Nu är halva laget från Iksu, men trots att de har så många landslagsspelare har de inte en chans mot oss. Så spelare eller tränare måste göra något fel i Iksu, säger Jonas Eliasson som bland annat syftar på 4-1-segern för tre veckor sedan.

- Vi vann väldigt enkelt och det var längesen vi var så överlägsna mot dem. Det var väldigt förvånande.

Jonas Eliasson jobbar på förskola till vardags

Jonas Eliasson är känd som en frispråkig tränare - som även kan uppfattas som kaxig.

- Många tränare är sympatiska. Men om du lyckas hitta någon som tycker han är sympatisk så blir jag imponerad, säger Andreas Harnesk.

- Jag är imponerad av alla människor som försöker pröva något nytt. Men personangrepp är långt från vår syn på innebandy. Det är inte så sportsligt. Vi i Iksu tror mer på att hälsa på folk. Att få alla att må bra och att få en bra känsla i hallen.

Jonas Eliasson svarar:

- Han syftar på att jag blir glad när vi gör mål. Är det osportsligt att vara glad får det vara så. Jag gör det inte för att provocera. Jag jublar även mycket om vi leder stort mot Falun. Många börjar förstå det nu, men vissa har svårt med det. Han (Harnesk) försöker ju härma mig och stod och skrek som en jubelidiot senast.

Är du osympatisk?

- Fråga mina kollegor i Pixbo. Alla har en bild av mig innan de känner mig. Men varför ska man inte säga vad man tycker och tänker? Det krävs att man är rak och ärlig i innebandyn. Jag har inga problem att vara trevlig mot tränarkollegor efter matcher.

Vid sidan av innebandyn jobbar Jonas Eliasson på en förskola. En ordentlig kontrast från uppdraget som stundtals kontroversiell tränare.

- När jag berättade det för tjejerna i laget trodde de inte på mig: "Nej, inte du som är så hård." Varje morgon när man kommer till jobbet har man tio kids som ska krama en så ja, det skär sig lite mot vad folk tror om mig.

Pixbo saknar ett SM-guld på damsidan

Nu kliver Jonas Eliasson och Andreas Harnesk in i slutspelsbubblan - precis som alla andra.

Pixbo fick välja motstånd först och chockade många när de plockade femman Uppsala som kvartsfinalmotståndare.

- Det hade varit kul om vi kunde ha valt Iksu direkt. Vi har åtta raka mot dem. Man vet att man har en fördel mot dem och det blir en utmaning att fortsätta vinna, säger Jonas Eliasson.

Nu kan guldfavoriterna mötas först i SM-finalen i Tele2 Arena den 16 april.

Trots den dystra statistiken fruktar inte Iksu - som inleder mot Karlstad i slutspelet - att ta sig an Pixbo.

- Nej, tvärtom. Vi har varit dåliga mot Pixbo och det har satt sig mentalt. Men det är bara en tidsfråga innan det vänder. Jag är optimistisk inför slutspelet. Jag tror vi har chansen att gå hela vägen. Offensiven och kollektivet talar för oss, säger Andreas Harnesk.

Jonas Eliasson tror stenhårt på sitt Pixbo - som fortfarande saknar en SM-titel på damsidan.

- Det ska bli kul att se vad Iksu ska göra för att slå oss. Det är mycket som spelar in med skador och sjukdomar, men gör vi jobbet som vi ska borde vi vinna guldet. Det är det alla drömmer om.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag