Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nytt cykeljubel efter Emilia Fahlins seger

Foto: Carl Sandin / BILDBYRÅN
Foto: Linnea Rheborg / BILDBYRÅN

Det går bra för svensk cykel just nu.

Dagen efter Jenny Rissveds mountainbike-guld i Rio de Janeiro spurtade Emilia Fahlin hem segern i världscuploppet i Vårgårda.

– Helt sjukt. Det är en grej man har fantiserat om, säger hon.

Triss i cykelframgångar

Linjeloppet i OS i Rio de Janeiro: Emma Johansson är på gränsen att bli avhängd i kampen om medaljerna men kommer tillbaka och tar silver precis som i Peking 2008.

Mountainbike i OS i Rio de Janeiro: Jenny Rissveds struntar i att hon är yngst i startfältet, rycker ifrån sista hotet Maja Wloszczowska, Polen, på slutvarvet och defilerar mot guldet.

Världscuploppet i Vårgårda: Emilia Fahlin går med i en nio åkare stark utbrytning, gör stora delar av grovjobbet för att klungan inte ska nå i kapp – och spurtar hem segern.

Den färska olympiska mästaren Anna van der Breggen var på plats. Den regerande världmästaren Liz Armitstead likaså.

Då tog en svensk hjälpryttare sitt livs seger. Emilia Fahlin gick med i en utbrytning, gjorde som vanligt grovjobbet – och spurtade hem världscuploppet i Vårgårda.

– Det är så himla känslosamt. Jag har inte vunnit en tävling på så många år och så får man vara först över mållinjen i världscupen på hemmaplan. Det är något man har drömt om, säger en rörd Fahlin till SVT.

Den 27-åriga svenskan var hjälpryttare åt silvermedaljören Emma Johansson i linjeloppet i Rio de Janeiro.

I Vårgårda var hon den enskilt största orsaken till att den nio åkare starka utbrytningen höll in i mål.

"Sista kilometern"

Egentligen borde hon ha varit chanslös när allt skulle avgöras.

– Jag tänkte att det var den sista kilometern i mitt liv. Jag vet att jag har en bra spurt ibland. Det fick bära eller brista. Jag stod på pedalerna på tung växel, säger Fahlin.

Hon laddade upp för loppet med att se Rissveds guldlopp i Rio.

– Jenny var en inspiration. Hon gjorde något otroligt, det omöjliga. Och för mig känns det som en bragd att vinna i dag.

Hoppas på tillströmning

Svenska cykelförbundets färske ordförande Stefhan Klang njuter av framgångarna.

– Oerhört kul. Nu hoppas vi att vi kan få en effekt av det också, säger han till SVT.

Cykelbasen tror på en tillströmning av nya talanger.

– När idrottare lyckas tar det sig uttryck i rekryteringen. När man får fram en stjärna som gör bra resultat får man ett helt annat drag i verksamheten. Ungdomar får upp ögonen för sporten och börjar intressera sig för cykel. Det är något vi måste ta vara på, säger Klang.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.