Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ygeman efter svaret: ”Ska prata med henne”

Nya kulturministern: Politiker är ett hot mot yttrandefriheten
Foto: ANNA-KARIN NILSSON/EXPRESSEN/TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
Anders Ygeman.
Foto: OLLE SPORRONG

Anders Ygemans tredelade ministerportfölj, som integrations- och migrationsminister samt idrottsminister, har lett till stark kritik.

Beslutet ska ha berott på kriminalitet inom idrotten, enligt den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter – vilket ledde till ännu mer ilska.

Nu backar hon från uttalandet.

– Jag ska prata med henne, säger Anders Ygeman.

Tidigare låg idrottsfrågorna hos kulturdepartementet.

I den nya regeringen hamnar det i stället på justitiedepartementets bord.

Anders Ygeman får här dubbla roller – nu som idrottsminister vid sidan om de tunga posterna som integrations- och migrationsminister.

Kritiken har inte låtit vänta på sig, både från idrottsvärlden och oppositionens håll. Sportjournalisten Patrick Ekwall har kallat det för ”det värsta hittills.”

– Det är en alldeles för stor portfölj han har. Han kommer inte att kunna ge idrotten det som den förtjänar, sa KD:s kultur- och idrottspolitiska talesperson Roland Utbult till Expressen i veckan.

”Beklagar sitt uttalande”

Nu kommer en ny våg av ilska, efter att P1 Kultur frågat den nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter hur det känns att inte ha ansvar för idrotten.

Hon svarade då:

– Idrott är jätteviktigt för mig som person, men det känns helt okej. Det finns också mycket brottslighet hos idrotten, och det är därför man valde att flytta på det.

”Nye kulturministern säger i radiointervju att det är bra att idrott hamnar under Justitiedepartementet, ”för att det är så mycket brottslighet inom idrotten”… Eh..??? Va??”, skriver generalsekreteraren för Svensk elitfotboll, Mats Enquist på Twitter.

”Är det därför Ygeman fått idrotten på sin post, för att det mest handlar om brottslighet?”, twittrar sportjournalisten Patrick Ekwall.

Expressen har ställt frågor till kulturminister Jeanette Gustafsson om uttalandet, som nu backar från det.

”Kulturministern beklagar sitt uttalande i radion. Idrottsministern svarar så klart själv bäst på hur han ser på sin portfölj”, skriver hennes pressekreterare i ett sms.

Ygeman: Bra med tung minister

Integrations-, migrations, och idrottsminister Anders Ygeman säger att rollen inte flyttats på grund av brottslighet, som Jeanette Gustafsdotter sa.

– Jag ska prata med henne, vi träffas på regeringsmötet strax. Men min bild är ju att huvudskälet till att idrotten finns i min portfölj är att det inte finns någon kraft i samhället som engagerar fler och får fler människor att mötas, säger han.

Vill du utveckla, har det något med brottslighet att göra?

– Det är sekundärt men, det är klart att det är en bonus att vi finns på justitiedepartementet. Det är klart att det finns problem inom idrotten också. Vi har matchfixning och en del andra saker, men det får ju inte förta den glädje och den kraft som finns, och den storhet som finns inom idrotten.

Ser du själv några problem med de här tre rollerna som du har?

– Det gör jag faktiskt inte. Utan jag tycker att det, för idrottens skull, är viktigt att man finns hos en tung minister i regeringen. Och det har jag också sett flera företrädare för idrotten och en del idrottsjournalister påpeka.

Se mer: