Nya OS-dräkten upprör: "Vettlöst"

Publicerad
Uppdaterad
PEKING. Här är dräkten som friidrottsförbundet och storsponsorn Puma vill att tjejerna tävlar i under OS - med spets och handskar. - Känns som att vrida utvecklingen tillbaka flera årtionden, säger tidigare landslagsstjärnan Malin Ewerlöf Krepp.
- Det förvånar mig att friidrottsförbundet ställer sig bakom detta, säger Bettan Andersson, vid Riksidrottsförbundets jämställdhetsprogram.
I går släpptes bilderna på de nya dräkter friidrottslandslaget har möjlighet att tävla i under Peking-OS - totalt finns det fem olika kollektioner.
Kläderna används för första gången just nu under friidrottarnas uppladdningsläger i japanska Fukuoka.


"Djärv design"

"Den nya kollektionen innehåller både traditionella friidrottskläder och kläder med djärv och innovativ design", skriver tillverkaren Puma i ett pressmeddelande.
Det "djärva" och "innovativa" består bland annat av en heldräkt som slutar med en spets och en handske med avklippta fingrar, även de prydda med spets.
Förra landslagsstjärnan Malin Ewerlöf Krepp är inte alls imponerad:
- Det låter ju helt vansinnigt och vettlöst. När det dessutom är 35 grader varmt. Det ska vara funktionella kläder och det blir bara löjligt när man ska spexa till det.

"Det här låter ju löjligt"

Ewerlöf Krepp får medhåll av tidigare landslagskollegan, numera expertkommentatorn i SVT, Erica Johansson:
- Varför ska de tävla i handskar? Jag är för design, men det här låter ju löjligt. Trots att det naturligtvis är frivilligt att använda dem. Om det hade varit ett vinter-OS, hade jag förstått det.
Bettan Andersson, ordförande i boxningsförbundet och aktiv i Riksidrottsförbundets jämställdhetsprogramâ sågar dräkten.


"Gubbar bestämmer"

- Det är väldigt tråkigt att man gör sådana här specifika tjejdräkter och väljer att objektifiera tjejerna inför publiken. Det förvånar mig att friidrottsförbundet ställer sig bakom detta, jag trodde att man där var lite modernare.
Andersson avslutar:
- Det här dyker upp då och då i olika förbund. Anledningen är att det i nästan alla fall är gubbar som sitter och bestämmer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag