Nya jätten alla pratar om: ”Är ett monster”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: MICHAEL DWYER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHN RAOUX / AP TT NYHETSBYRÅN

Han är en av de längsta människorna på planeten – och är elitidrottare.

Möt en av de mest omtalade basketspelarna på länge: 229 centimeter långe Tacko Fall.

– Det finns ingen som Tacko, säger hans tidigare tränare Johnny Dawkins inför NBA-premiären i nästa vecka.

Han blev inte ens vald i draften, ändå har Tacko Fall redan blivit en av Boston-publikens favoriter. 23-åringen värvades av det klassiska NBA-laget för sina extrema – för att inte säga fullständigt unika – fysiska förutsättningar. I en sport full av jättar sticker han ut.

I NBA-historien finns det bara två personer som har varit något längre: Manute Bol och Gheorghe Muresan var båda 231 centimeter långa och spelade på 1980- och 1990-talet.

Tacko Fall mätte 231 centimeter lång i ett par basketskor under den årliga, officiella NBA-mätningen för talanger – där han krossade ett gäng rekord.

Hans vingspann, längden från fingerspets till fingerspets med utsträckta armar, är på otroliga 250 centimeter. Han är en av de absolut längsta människorna på jorden.

– De bygger inte saker för människor med min längd. Vare sig kläder, skor eller bilar. Bara att gå genom en dörr är svårt. Men jag kan inte gnälla, säger Fall till radiostationen The Sports Hub.

Lång väg till NBA

På en basketplan har han unika egenskaper. Få spelare kan försvara en basketkorg som Tacko Fall, även om den långe centern också är oväntat rörlig ute på planen. Men det är förstås relativt. NBA är en liga som blir snabbare för varje år och nuförtiden är det allt färre lag som spelar med en klassisk, odynamisk center av den gamla skolan.

Exakt vilken sorts roll han får i Bostons trupp återstår att se.

Vägen till NBA har varit lång för Tacko Fall. Han föddes i Senegals huvudstad Dakar och älskade fotboll som ung. Hans föräldrar skilde sig tidigt och under en period efter att hans mor blev av med jobbet levde han på ett mål mat om dagen.

– Min mormor brukade sätta på basket på tv när jag var liten och jag hatade det, säger han till USA Today.

Hamnade i en fosterfamilj

Men Tacko Fall upptäckte inte basket – basketen upptäckte honom. Närmare bestämt var det en baskettränare som lät honom lära sig sportens grunder medan han fyllde i pappersarbetet för att resa till USA.

Vid 16 års ålder, med bara en vän som sällskap, satte han sig på ett flyg till USA utan någon riktig erfarenhet av sporten. Med ihoptejpade glasögon, för små kläder och ett par sandaler på fötterna anlände han i Texas – och möttes direkt av motgångar. Basketakademin han skulle gå på gick i konkurs och planer på att flytta till Cincinnati, dit hans far hade flyttat, gick i stöpet.

Till slut hamnade Fall i en bra fosterfamilj i Florida. Där började det arta sig. Han fick bättre självförtroende, imponerade i skolan och hamnade till slut på University of Central Florida.

Nu går det inte att ta miste på hajpen.

Fans i taco-kostymer

Under sommarligan i Las Vegas jublades det från publikhåll när Tacko Fall byttes in, och buades när han byttes ut. Mellan matcherna ställde folk upp i långa köer för att få en autograf och en bild. Fansen klär till och med ut sig till tacos som en hyllning.

– Jag garvar ibland när jag ser sakerna han gör ute på planen. Han kan göra saker man inte trodde gick att göra. När en guard får problem och bara kastar bollen mot korgen dyker han bara upp och dunkar den, med sina tår i marken. Ibland ser det ut som en vuxen man mot ett gäng barn, säger Bostons general manager Danny Ainge enligt NBC.

Tidigare Orlando- och Detroit-tränaren Stan Van Gundy tror att han kommer att få chanser att spela.

– Även om ligan har utvecklats i en annan riktning finns det fortfarande en plats för sådana spelare, säger han till NBC.

Hans tränare i college, Johnny Dawkins, håller med.

– Det finns ingen som Tacko. Ingen i högstadiet, gymnasiet, college eller i NBA. Ingen som är så lång och som ändå kan bidra så mycket på den nivån. Det här är hans dröm, och han är så nära nu, säger han till Boston Globe.

Hans gamla lagkamrat från college, Collin Smith, delar hans åsikt. 

- I försvaret är det ingen som rår på honom. Jag är aldrig rädd om någon springer förbi mig, för vetskapen om att jag har ett 229 centimeter stort monster bakom mig är fantastiskt. Han kommer att städa upp efter mig, säger han till 538.com.