Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ny tävlingsdräkt ska ge medaljplats i skridsko-VM

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Johan Röjler, Sveriges enda deltagare i skridsko-VM som avgörs i Göteborg i helgen, fått en ny ännu mer slimmad tävlingsdräkt som ska hjälpa honom att komma bland de tolv bästa. 

- Det kan hänga på hundradelar, sade Johan dagen före tävlingen.

Johan Röjler har en tämligen färsk erfarenhet av betydelsen av små tidsmarginaler. Vid EM i Heerenveen för en månad sedan kom han på 21:a plats och fick inte köra den avslutande distansen på 10 000.  - Jag missade med en hundradels sekund. Kanske kan den nya dräkten bli avgörande, sade han med ett skratt.  Dräkten, som har testats med gott resultat i vindtunnel i Holland, kom i Johans ägo förts på fredagen.  - Jag har testat den vid ett träningspass, och den kändes väldigt bra.

Röjler trivs med VM-isen  Sverige har inte haft ett stort skridskomästerskap sedan VM avgjordes på Ruddalen 1994. Nu har skridskoovalen i Västra Frölunda klätts över med ett tak och fått tre tunna väggar. Inte riktigt inomhus, men nästan.  - Jag har testat banan vid ett par tillfällen och isen känns riktigt bra. Jag tror att det kan bli riktigt bra tider, även om vi inte ska räkna med världsrekord, sa Johan.  Efter en bra säsongsinledning där han bland annat hade tolfte bästa tid vid världscupen i Hamar och kvalade in i A-gruppen på 5 000 har det gått lite sämre. Han har behållit platsen i A-gruppen trots att åktekniken inte stämt. Trots 21:a platsen så verkar det som om formen är på väg tillbaka. Under de senaste veckorna har två gånger satt svenskt rekord på svensk bana. Senast var det i Stockholm 18 januari då han noterade 7.02,6 på 5 000 meter.  - Jag tror inte att jag varit i så här bra form sedan jag vann junior-VM för tre år sedan.  När Johan vann junior-VM var det många som trodde att en ny svensk världsstjärna på skridsko var på gång igen. Men, Johan stannade upp i utvecklingen och fick dessutom problem med sjukdomar. Förra säsongen drabbades han av körtelfeber och lunginflammation.  - Jag var borta från skridskoåkningen i över tio veckor.

 Första mästerskapet på hemmaplan  Trots sin ungdom, 21 år, har Johan Röjler hunnit med sju internationella mästerskap. Tävlingen i nya Rudhallen är dock han första stora mästerskap på hemmaplan.  - Det ska bli roligt att få tävla inför fler svenskar än jag någonsin gjort tidigare.  Några förhoppningar om att blanda sig i medaljstriden har inte Johan, men han är beredd att göra sitt yttersta för att göra sin bäst tävling. Några mål vill han dock inte sätta upp.  - Jag ställer mig på startlinjen för att ge allt. Jag hoppas att jag kan ta mig under sju minuter på 5 000 meter, och att få åka avslutande 10 000 meter och därmed vara bland de tolv bästa.  Vägen till att uppfylla de förhoppningarna går bland annat via en ny tävlingsdräkt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.