Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny supertid: En av de snabbaste någonsin

Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PRO SHOTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PRO SHOTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Nils van der Poel, 24, fortsätter att ta skridskovärlden med storm.

På allround-EM krossade han på nytt sitt svenska rekord när han vann 10 000 meter på 12.42,80 och blev fyra totalt.

Några månader efter OS i Pyeongchang 2018 bestämde sig Nils van der Poel för att pausa sin skridskosatsning under två år. Han behövde göra annat ett tag, och comebacken visar med eftertryck att det var rätt beslut.

Först stormade han in i världseliten i december genom att på 10 000 meter slå till med den sjunde snabbaste tiden genom tiderna under en tävling i tyska Inzell.

Ny rekordslakt

Under helgens tävlingar på allround-EM i nederländska Heerenveen har succén fortsatt.

Han satte svenskt rekord och blev tvåa på 5 000 meter under lördagen. Och på söndagen stod 24-åringen för ännu en världstid när han krossade sitt eget svenska rekord och gick i mål på 12.42,80.

En jublande glad van der Poel kunde konstatera att det var drygt fyra sekunder bättre än hans förra rekord, återigen en av tidernas snabbaste tider på distansen och ytterligare ett styrkebesked inför OS i Peking nästa år.

Inte ens den nederländske stjärnan Patrick Roest var nära att matcha Nils van der Poel på 10 000 meter. Och genom en första- och en andraplats på de längsta distanserna tog sig svensken också högt upp i sammandraget.

EM-fyra till slut

Han hamnade till slut precis utanför pallen, på fjärde plats, och någon medalj blev det därför inte för Nils van der Poel eftersom inga delas ut på enskilda distanser under allround-EM.

Men han har definitivt satt sig i stor respekt hos konkurrenterna inför fortsättningen.

Patrick Roest vann EM, landsmannen Marcel Bosker tog silver och norrmannen Sverre Lunde Pedersen brons.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.