Ny dopingskandal: De kan kastas ut från OS

Svensk oro inför förbudet – som kan bli som doping.
Ukraina kan kastas ut från OS.
Foto: MARK HUMPHREY / AP

Ukraina riskerar att kastas ut från vinter-OS i februari nästa år.

Landets nationella dopingorganisation NADC har bland annat varnat idrottare inför oannonserade dopingtester, slår en oberoende utredning från Wada fast.

– Inget beslut är taget men de kommer med all sannolikhet att få samma straff som Ryssland, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Antidoping Sverige.

Under tisdagen publicerade den internationella antidopingorganisationen Wada resultatet av en oberoende utredning som kallades för ”Operation Hercules”.

Utredningen undersökte NADC:s (Ukrainas nationella antidopingorganisation) arbete.

– Operation Hercules har väckt allvarliga frågor om integriteten i NADC:s testpraxis och kompetensen hos en del av personalen, säger Gunter Younger, chef för Wadas underrättelsetjänst och utredningar, i ett uttalande.

Flera saker slogs fast i utredningen:

Sedan 2012 har NADC varnat idrottare när dopingjägare planerar att testa dem. NADC har också bokat dopingtester med idrottare, tester som egentligen skulle ske oannonserat.

NADC har tagit tester i samband med tävling (då idrottare kan förbereda sig inför testet) och klassat om dem till tester tagna vid träning.

Ukraina kan kastas ut från OS

– De har säkert gjort mycket andra hyss också men det är två saker som är fastställda, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande för Antidoping Sverige.

– De har inte bara talat om när ett prov ska äga rum, man har också arrangerat och sagt ”kom hit torsdag klockan två, så ska vi ta ett träningsprov”. De har manipulerat systemet sedan 2012.

Enligt rapporten varnade NADC de ukrainska idrottarna inför viktiga internationella tävlingar. Skandalen gör nu att Ukraina riskerar att kastas ut från vinter-OS nästa år.

– Du kan inte lita på de tester som är tagna av den ukrainska olympiska kommittén, det går inte, säger Åke Andrén-Sandberg och fortsätter:

– Sedan kan man göra som man har gjort med Ryssland, att personer från andra länder kommer och tar prover. Det kan man tänka sig att man gör med Ukraina också men det börjar bli lite kort om tid för det faktiskt.

”Stärker antidopingrörelsen”

Åke Andrén-Sandberg tycker att fusket bara är en skandal för Ukraina.

– Det är ingen som helst skandal utanför Ukraina. Ukrainarna har lite samma tänkande som Ryssland har haft i alla år. Att ”våra idrottsmän får dopa sig en liten aning och så ska vi hjälpa dem med det”. Detta spelar ingen roll för världen i övrigt, det är internt för Ukraina. Inget beslut är taget men de kommer med all sannolikhet att få samma straff som Ryssland, det vill säga att de utesluts från Wada-gemenskapen.

Skadar det förtroendet för antidopingrörelsen?

– Nej, jag tycker det är tvärtom. Det stärker antidopingrörelsen att även när en stat bär sig illa åt på det här sättet blir de avslöjade. Det visar att det internationella antidopingarbetet håller hög klass. Det är inte lätt att göra sånt här när det har varit rykten men man har slagit till tidigare mot Ryssland och nu slår man till mot Ukraina också. Jag tycker att det stärker antidopingrörelsen att det finns tillräckligt mycket kraft för att göra det.

Ur arkivet:

Lance Armstrong vann allt – erkände epo-doping i tv-intervju.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.