Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnans förändrade liv: ”Träffar i princip ingen”

Nils van der Poel innehar världsrekorden på 5 000 och 10 000 meter i skridsko.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Nils van der Poel har tillbringat större delen av det sista halvåret i södra Tyskland.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Sista intervjun före OS.

31 januari stoppar Nils van der Poel ner skridskorna i resväskan och åker till Peking – för att skörda guld.

25-åringen från Trollhättan skräder inte orden:

– Jag är storfavorit på mina två distanser. 

För ett drygt år sedan var det inte många som räckte upp handen när de fick frågan ”Vem är Nils van der Poel?”.

Två guld och ett världsrekord på 10 000 meter i februari 2021 och ett på 5 000 meter i december, har gjort att man nu som svensk i princip bli idiotförklarad om man inte har koll på honom.

Nils van der Poel fick på Idrottsgalan i måndags pris för Årets prestation. Något han mest ryckte på axlarna åt.

– Jag kunde inte bry mig mindre, sade han då. 

Om en dryg vecka drar han till sitt andra OS. 

I Pyeongchang 2018 kom han på en fjortonde plats på halvmilen. Fyra år senare är han vårt största guldhopp – i dubbel bemärkelse.

Tränat i södra Tyskland 

Efter att i november och december vunnit samtliga fyra världscuper som kördes, återvände Nils van der Poel till Ruhpolding och Inzell i södra Tyskland för att putsa OS-formen.

Det är också därifrån som han medverkar på en digital presskonferens. För att efter den ge ett fåtal enskilda intervjuer – bland annat till SportExpressen.

Så i dessa pandemitider är den första frågan given; dessutom har Nils van der Poel under världscupen besvärats av en trilskande höft:

Hur mår du?

– Höften är nu bättre än den varit det senaste halvåret. Den finns dock fortfarande med i bakgrunden, men är inget orosmoment inför det som komma skall. Så det är skönt. Nu gäller det bara att inte ”fucka up” något.

Han lyser av självförtroende

Att Nils van der Poel är typ hela världens tippade etta till gulden på 5 000 och 10 000 meter om några veckor är alltså ingen hemlighet.

Och han gör inget för att minska förväntningarna på sig själv. Även om man pratar med honom via en skärm lyser han av självförtroende. Mycket självförtroende.

– Jag är starkare än vad jag någonsin varit. Jag har gjort mina bästa träningspass den senaste veckan. Jag är storfavorit på mina två distanser – och är i mitt livs form.

– Det gäller att njuta av stunden. Det är inte säkert att jag kommer att vara så här duktig på mitt jobb någon mer gång. Jag försöker ta med mig den känslan över hela OS:et.

Det finns dock saker som ligger och småskaver. Sådant som i princip inte går att kontrollera. 

– Ser man det rent fysiskt gör jag allt för att inte bli smittad av covid. Jag träffar i princip ingen utanför min bubbla. Jag har tagit två sprutor, men väntar med den tredje tills efter OS. Jag resonerar som (skidskytten) Sebastian Samuelsson och vill inte riskera en reaktion på en tredje spruta, konstaterar Nils van der Poel. 

Din vardag är med andra ord väldigt inrutat för närvarande?

– Det är inte askul. Samtidigt är det en månad av mitt liv. Och detta känns som en värdig investering att göra. 

Är ett OS det största som finns för en idrottare?

– Jag vet inte... kanske. Fotbolls-VM skulle jag ändå säga är större. Det kommer jag dock aldrig att få uppleva. Så jag är trygg med att lyckas med mina mål den här vintern. Det är det här jag vill göra. 

van der Poel: ”Behaglig livsstil”

Tiden i Inzell består av träning och åter träning. Och så lite träning till.

– Det är fokus på högintensiva ispass. I princip kör jag två 10 000 meterslopp på förmiddagen. Eller tre lopp på 5 000, det beror lite på. Efter det spenderar jag två-tre timmar på cykel. Det finns många fantastiska berg här. 

– Jag känner samtidigt att detta är lite lagom seriöst. I det stora hela spelar det inte någon större roll. De flesta människor har inte vunnit OS, och mår ganska bra ändå. Skulle jag misslyckas med det här är det förhållningssättet väldigt förlåtande. 

Nils van der Poel har tidigare förklarat att han helst hade sett att OS den här gången gick i ett annat land än Kina. 

På frågan om han nu vill prata mer om just det blir svaret:

– Jag tror inte att det är så klokt av mig att kritisera regimer som man är på väg att vistas inom om jag önskar leva ett långt och fruktsamt liv. Jag kan vidareutveckla det om en månad ungefär.

Ett positivt test kan spoliera allt

Nils van der Poel är medveten om att han bara är ett positivt covidtest från att allt han kämpar för ska gå åt skogen.

– Så är det. Men samtidigt när jag var med på OS 2018 ville jag köra 10 000 meter, men blev sjuk två dagar före kvalet. Det sög, jag mådde skit. Då förstod jag att man gör det här på villkoret att en möjlig utkomst är att man blir sjuk. Och man får vara okej med det. Jag kan inte gå omkring och oroa mig för att historien för fyra år sedan upprepar sig i dag.

Efter OS är det ett allround-VM i norska Hamar första helgen i mars. Men veckan innan (26-27 februari) går SM på Östermalms IP i Stockholm.

Planen är att Nils van der Poel ska vara med på båda.

– Jag hoppas verkligen att det blir av. Jag skulle gärna vilja köra. Det enda som skulle kunna hindra mig är att det är ganska många starter, och det är inte helt bra för min höft. 

– Jag har levt ett überseriöst idrottsliv den senaste tiden. Bor här i Inzell själv, firade inte jul och allt det där. Det kommer upphöra efter OS, mitt liv blir lite mer lekfullt då. Och ett SM passar därför in.

Du är 25 – hur mycket saknar du en 25-årings vanliga liv?

– Du menar att vara fattig och bakfull? Jag tycker att jag har gjort ganska mycket av det en person i min ålder ska ha klarat av. Jag känner mig inte som en skridskoåkare på sommaren.

– Var sak har sin tid. Mina månader nu ser ut på ett sätt. Om ytterligare en tid kommer något annat.


DETTA ÄR NILS VAN DER POEL

Ålder: 25 år (född 25 april 1996).

Längd/vikt: 184 cm/82 kg.

Klubb: SK Trollhättan.

Tränare: Johan Röjler.

Meriter: Världsrekord på 5 000 meter, 6.01,56 (december 2021) och 10 000 meter, 12.32,95 (februari 2021), VM-guld på 5 000 och 10 000 meter (2021). OS, 5 000 meter: 14:e (2018). JVM, 5 000 meter: Guld (2014, 2015). 

TRE RÖSTER OM NILS VAN DER POEL

Tomas Gustafson, 62, trefaldig olympisk guldmedaljör.

– Han är väldigt dedikerad sitt program, och har bra koll på det han håller på med. Han tror på den väg han valt, och följer den. Han har siktet inställt på 10 000 meter, det är hans distans. 

– Han och coachen Johan Röjler har hittat ett renodlat sätt för att Nils ska bli duktig. Det är lätt att bli imponerad av den mängd träning Nils genomför. Det är inget man gör från ett år till ett annat, utan är något man bygger upp över tid. Det finns ingen som skulle kunna kopiera Nils från den förra säsongen till den här.

Johan Röjler, 40, Nils van der Poel tränare.

– Allt sedan jag träffat honom har han haft en otrolig träningsvilja. Det finns hela tiden en vilja hos honom att bli bättre. Det som gjort att han har kommit så långt som han gjort är en kombination av den drivkraften, och vågat följa sin egen idé om hur han ska må bra och hur han lärt sig hur hans kropp svarar på träningsmässigt. Han är väldigt bra på att bestämma sig för något, och sedan genomföra det. Och han gör det helt själv efter eget huvud.

– Han har även bra intuition när det blir för mycket (träning). Nu ställs den intuitionen på prov ordentligt, eftersom han aldrig tränat så här mycket och så här bra. 

Wolfgang Pichler, 66, tidigare skidskyttelandslaget, numera Olympisk offensiv.

– Nils genombrott har på kort tid betytt väldigt mycket för svensk skridskoåkning. Skridsko är en liten sport i Sverige, men nu uppmärksammar många svenskar den. 

– Jag har mött många idrottsmän på toppnivå. Men ingen som Nils, ingen som tränar lika mycket.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.