Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu blir han mäktigast inom svensk idrott

Bam! bam! SPORT-Expressen fick följa med tv- miljardären Philippe Huber på ett tidigt träningspass i London.
Foto: Nina Eirin Rangøy

LONDON. Han känner Evander Holyfield, gör affärer med Thaksin Shinawatra och lockades att köpa allsvenskan av Malin Baryard-Johnsson.

Inom ett par år kan den schweiziske miljardären Philippe Huber, 47, och hans Kentaro dominera svensk idrott.

Men drömmarna stannar inte där.

Inte alls.

- Det räcker väl med att säga Musse Pigg för att man ska veta vem jag är i dag?

Philippe Huber skrattar åt det dråpliga minnet från Fotbollsgalan i november i fjol. Det som över en natt gjorde en av svensk idrotts just nu mäktigaste, men också mest anonyma, makthavare känd för den bredare publiken.

Missnöjd med sin bordsplacering lämnade han omedelbart festen, satte sig i ett privatplan, och flög hem till London samma kväll.

"Ingen aning om vem det var"

- Jag sa direkt till mina kollegor: "Fuck this", och så drog vi, berättar Huber med ett skratt.

- Jag tror vi placerades vid bord 64, eller något. "What ever".

Men du satte dig aldrig?

- Nej.

Vet du vem som skulle sitta vid samma bord?

- Ingen aning. Eller, vänta, det var någon som sa att han var en viktig person, men jag har ingen aning om vem det var, säger Huber.

Han berättar historien om Globen-incidenten när vi ses på Wyndham Grand Hotel i modernt lyxiga Chelsea Harbour i London. Det är ett kort stenkast från Kentaros kontor och ett känt hotell inom fotbollskretsar. Liverpools manager Brendan Rodgers tittar också in i baren under intervjun och Huber utbrister snabbt:

- Det måste vara en värvning på gång. Tror du inte det?

Efter rubriken ("Jag är inte Musse Pigg!") i SPORT-Expressen dagen efter, skyndade Fotbollförbundet till med en ursäkt. En ursäkt som också godtogs.

Men någon förklaring till bordsplaceringen fick Huber aldrig.

- En förklaring är omöjlig att ge, för det finns helt enkelt ingen. De visade mig ingen respekt, men det är utagerat i dag. De bad om ursäkt. Punkt.

Hjälpte Shinawatra

Schweiziska Kentaro handlar med tv-rättigheter och äger i dag bland annat Brasiliens, Argentinas, Englands och Sveriges fotbolls- landskamper. Men företaget jobbar också som agenter inom fotbollen och Philippe Huber har till exempel hjälpt Thailands förre premiärminister Thaksin Shina watra både att köpa och sälja Premier League-klubben Manchester City.

Nu är Kentaro även ute efter tv- rättigheterna till elitserien i ishockey, vilket skulle göra Huber till en enorm maktfaktor i svensk idrott.

Men hur kom det sig då att miljardären en gång fick upp ögonen för svensk fotboll?

- Jag var i Sverige en hel del, och snackade en hel del svensk fotboll.

Med vem?

- Med Malin (Baryard-Johnsson), bland annat. Du vet, hon rider ju mina hästar. Och så en del av hennes vänner som var involverade i IFK Norrköping samt vår partner Anders Carlsson.

- Och när jag såg chansen att gå för hela paketet så såg jag också en möjlighet att förbättra saker.

Har ni lyckats med det?

- Det står klart att när vi kollar in siffrorna så har vi förändrat landskapet i svensk fotboll. När vi tog över såldes tv-rättigheterna för ungefär 150 miljoner kronor per säsong och nu är vi uppe i 300 miljoner. Jag tycker i alla fall att det är ett stort hopp.

Hur utvecklar man allsvenskan ännu mer?

- Där måste vi jobba tätt ihop med klubbarna och Svensk Elitfotboll. Jag har försökt få till work shops och kommer inte sluta förrän jag lyckats. Vi måste få till en dialog, där vi tar upp allt från den lokala synen till det internationella inflytandet.

Vad har du för idéer?

- Det kanske finns sätt att göra avslutningen av säsongen mer attraktiv. Kolla Premier League och kvalet från the Championship - det finns sätt.

Som ett slutspel, eller?

- Jag säger bara att det finns sätt, säger Huber hemlighetsfullt.

- Och sen är ju frågan om det är för många lag i allsvenskan? Är det bättre med färre. Det här är frågor som måste få svar.

Du har också nämnt en vinter-allsvenska?

- Man kan inte sluta spela fotboll i oktober och sen börja igen i mars. Lagen måste hålla sig på en konkurrenskraftig nivå under vintern. Inte ens hundra träningsläger kan ersätta tävlingsspel.

Så du tänker en liga i bättre  väder? Ett varmt Royal League?

- Det är ett exempel. Kan det vara möjligt att spela en allsvenska i Malaga? Det finns alltid frågor om kostnader, och kanske måste den i så fall kombineras med lag från Norge och Danmark.

Lagrell: "Han är en lättsam kille"

Förre förbundsbasen Lars-Åke  Lagrell är den som haft mest kontakt med Philippe Huber genom åren.

Lagrell prisar Kentaro-bossens ekonomiska insatser för svensk fotboll, säger att Huber "är en bra och lättsam kille, när han inte är förbannad" och berättar om schweizarens önskan om "glimmer och status":

- Jag minns en historia från en Fifa-kongress i Marrakech. Jag var där med kollegorna Björn Ahlberg och Sune Hellströmer och Philippe satt framför oss. Vi två talades vid mest, och plötsligt sa han:

- Jag åker hem i kväll vid 22-tiden.

Ahlberg, som suttit tyst, svarade då:

- Men, det går inget plan vid 22 i kväll.

- Jo, mitt plan går då, sa Huber och log.

Lars-Åke Lagrell skrattar åt minnet.

Trots en ömsesidig respekt har de offentliga mediefajterna mellan Lagrell och Huber bjudit på några klassiker.

- Jag lovar, det var inga planerade shower. Lars-Åke har en stark vilja och det har jag också. Ibland blir det en kollision mellan viljor och kulturer, säger Huber och ler:

- Men det har varit roligt.

Har du något favoritgräl?

- Det måste vara när jag flippade ut en gång och kallade de svenska spelarna under en januariturné för "spelarna från bergen", eller något sådant, säger Huber.

- Lars-Åke svarade i tidningen! Han var inte glad.

Kan du bli irriterad när landslagsledningen klagat över dåliga planer och svagt motstånd?

- Det är irriterande när man gör sitt bästa. Så, ja, det blir jag. Men det ligger i fotbollens natur. Vem klagar inte? Det är enklare att klaga än att vara konstruktiv.

Det är inte bara fotboll och hästar som triggar Philippe Huber. Under en promenad längs Themsen med beaglen Ruby ("jag hittade den här lilla hunden ensam på Harrod's husdjursavdelning och var helt enkelt tvungen att ta med henne hem") - utvecklar han en annan dröm som han vill förverkliga i Sverige.

Kentaro äger nämligen även det tunga tyska boxningsstallet Team Sauerland - med bland annat svenske stjärnan Erik Skoglund - och nu väntar Huber på rätt läge att ta en megafajt till Stockholm.

"Holyfield är en personlig vän"

- Jag lovar, släpper man på reglerna gällande boxningen så kan jag ta en VM-fajt i tungvikt till Sverige och Globen. I morgon. Som jag fixade med Evander Holyfield och Nikolaj Valujev.

Han fortsätter:

- Du vet: Holyfield är en personlig vän till mig. Och Valuev var så stor att han inte fick plats i min Porsche. Det är sant.

Huber funderar och säger sen:

- Jag ska träna boxning i morgon bitti. Kom med så kan vi fortsätta intervjun där.

De tunga landskamperna han ordnat för landslaget är något som gör Philippe Huber stolt.

- Det finns inte ett enda landslag i världen som haft Brasilien, England och nu Argentina på besök inom ett år. Jag lovar dig, det är helt enkelt inte möjligt för något annat land.

Vi pratar om det svenska landslagets match mot Argentina den 6 februari, och på frågan om Lionel Messi verkligen kommer säger Huber:

- Ja, ja. Det står så i kontraktet. Om han inte är skadad eller sjuk så kommer han.

Huber blir sen en smula irriterad:

- Jag fick samma frågor med Brasilien. Jag menar, varför skulle stjärnorna inte komma? Det är en annan attityd till landslaget i Sydamerika än det är i Europa. Där bor spelarnas familjer i Rio eller São Paolo och de lever för att se på landslaget.

- Samma i Argentina. Det är så här, först kommer kyrkan, sen landslaget.

Förbundskapten Erik Hamrén hade inte  med Messi på sin topp tre-lista när Bal lon  d'Or röstades fram, hur ser du på det?

- Det förstår jag om han hade tre svenska spelare på listan.

Nej, bara Zlatan Ibrahimovic.

- Okej, då förstår jag det inte.

Vad är din relation till Zlatan?

- Jag har ingen. Den enda relation vi har är att han inte vet vem jag är. Men det är okej, jag tycker han är en av de bästa spelarna i världen.

- Fortsätter han så här så kommer han också vara med när Ballon d'Or delas ut. Men man måste vara så jämn. Som Messi.

Vad tror du händer efter  Zlatan-eran i Sverige? Allt har kretsat  kring honom  under många år nu.

- Det kommer alltid något nytt. Ingen är oersättlig. Han kommer att lämna ett stort hål, men någonstans så kommer en ny Zlatan.

- En annorlunda Zlatan. En mittfälts-Zlatan eller en back-Zlatan. Någon som lyfter hela landslaget.

TV4 köpte rättigheterna av er, men  nu säljer man fler av de stora lands kamperna vidare. Hur ser du på det?

- Det är en fri värld, inte sant? Men det är svårt att förstå, för de kämpade så hårt för att kontrollera svensk fotboll. Och nu ger de bort pärlorna.

Boxas vid sju varje morgon

- HOA... HOA... HOA!

Varje slagserie mot sandsäcken är fylld av målmedvetenhet, och varje slag följs av ett högt skrik.

Sedan april 2011, när han la alkoholen helt åt sidan, har Philippe Huber boxats varje morgon vid sju.

Varje morgon, alltså.

- Jag har aldrig sett någon kliva in här med en större beslutsamhet, säger Faisa l Mohammed och pekar mot dörren.

Han äger det lilla gymmet i en kontorslokal i Notting Hill, har varit världsmästare i kickboxning och den väldige Mohammed var även obesegrad som proffsboxare när han tvingades lägga av på grund av blodtrycket.

Nu är han personlig tränare till Philippe Huber.

För att kunna låta intervjun fortgå så länge som möjligt har jag bestämt mig för att följa med. Det visar sig att Faisal Mohammed bestämt sig för att köra skiten även ur mig.

Efter 45 minuter på stegmaskin, i ringen och vid sandsäcken är armarna bortdomnade, benen fulla av mjölksyra och huvudet snurrar när jag försöker ta emot instruktioner.

- Allt sitter i huvudet. Om du visar mig ett tecken på svaghet så kommer jag att göra slut på dig, ryter Mohammed och pekar sen mot sandsäcken som Huber misshandlar:

- Lyssna, han har inte missat en dag. Till och med när han har hög feber så kommer han in och snörvlar och ska träna. Det är väl så vinnare är, oavsett om det gäller idrott eller business.

"Vill inte vara någonstans i mitten"

Och med svetten rinnande i ansiktet och händerna fortfarande lindade säger Huber:

- Gör jag något så gör jag det rätt. Jag gör saker för att vara en vinnare. Jag vill inte vara någonstans i mitten. Jag sätter upp ett mål och så gör jag allt för att nå det.

Han ler snett mot mig:

- Visst känns det bra?

Kentaro har enligt Hubers egna beräkningar pumpat in omkring 2,1 miljarder kronor i svensk fotboll under de senaste sju åren. Men företaget har också fått kritik för sena utbetalningar, och man har även hamnat i problem med skattemyndigheten.

- Kritik kommer alltid att existera. Men ingen kan säga att de inte fått betalt, även om det ibland varit lite sent, säger Huber.

- Ibland har vi problem med vårt "cash flow", men det är normalt för ett företag som vårt. Och klubbarna kan inte klaga. 90-95 procent av deras intäkter kommer direkt från tv-stationerna. Bara en marginell bit kan bli försenad.

När vi talar om ekonomi inom fotbollen  finns det europeiska storklubbar, till  exempel Real Madrid, som har ofattbara skulder. Hur ser du på den framtiden?

- Hur ser du på framtiden för kyrkan? Kommer Vatikanen att gå i konkurs? Kommer Real Madrid gå i konkurs? Ja, jag jämför de institutionerna.

- Det stämmer att det finns klubbar, till exempel i Spanien, som är ekonomiska katastrofer. Men klubbar som Barcelona och Real Madrid kommer inte att försvinna.

Är det rättvist då?

- Är det rättvist att all olja finns i Mellanöstern?

Men banklån för att värva spelare -  ser du inte det som ekonomisk doping?

- Jo, det kan det vara. Men det kommer reglera sig självt. Klubbarna har inte råd med det i längden.

"Låt investerare köpa det de vill"

Åsikter om svensk fotboll har han massor av.

Som till exempel den om 49-procentsregeln för klubbar.

- Varför tar de inte bort den där löjliga lilla regeln? Låt investerare köpa det de vill. Speciellt om en man som Karl-Johan Persson är intresserad. Han är svensk, du säljer inte ditt hem liksom, säger Huber.

- Jag skulle ta bort regeln, tillsätta en liten grupp människor som fungerar som domare och som sedan granskar varje köpare. Det skulle kunna öka värdet på de svenska klubbarna dramatiskt.

Tanken att medlemmarna ska äga klubbarna är starkt rotat:

- Men det påminner mig om ett system som kollapsade för ganska många år sen.

Kommunism?

- Jag säger inte ordet. Det är ju dynamit i Sverige. Men ibland är attityden lite åt det hållet.

- Jag menar, kan du få in en person som Karl-Johan Persson i Djurgården. Jesus, ta in honom och tryck H&M på tröjorna direkt.

- Jag är inte alls orolig för svensk fotboll. Se på all talang som kommer fram - John Guidetti, Zlatan med flera. Jag blev nästan äcklad av att Sverige inte tog sig vidare i EM-slutspelet. De var fenomenala. Det är ett fantastiskt lag.

Philippe Huber drar ner den trendigt stickade mössan över huvudet, ropar på hunden Ruby samtidigt som han leende svarar på min sista fråga.

Du hade en bra relation till  Lars-Åke Lagrell -  hur ser den  ut till den nye ordföranden?

- Karl-Erik Nilsson? Jag känner inte honom tillräckligt. Du vet, jag har bara haft ett tillfälle att träffa honom, men jag hamnade inte vid bord nummer ett vid "Fotbollsgalan".