Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norske OS-hjälten lägger av i protest

Tore Brovold med sin silvermedalj i Peking.Foto: Sergey Ponomarev

Sex år efter sitt OS-silver lägger lerduveskytten Tore Brovold av.

44-åringen har tröttnat på norska landslagsledningen och chefen Ole Henrik Gusland.

– Han är den störste amatören av dem alla, säger Brovold till Østlands-Posten.

Tore Brovold blev stor idol i hemlandet Norge när han tog silver i Peking 2008. Tanken var att försöka upprepa triumfen i Rio de Janeiro om två år – men den drömmen har gått om intet.

Anledningen är att Brovold inte dragit jämt med de styrande i norska landslaget. Nu avslöjar han för Østlands-Posten att han har valt att lägga geväret på hyllan – i protest.

– De som är ansvariga för lerduveskytte i skytteförbundet har gjort sig av med all kompetens. Nu har vi ett system som är så amatörmässigt att jag inte känner mig motiverad att fortsätta satsa, säger Brovold, som riktar en extra känga mot landslagschefen Ole Henrik Gusland:

"Kan inte mycket"

– Han kan inte mycket om att driva toppidrott, han är den störste amatören av dem alla.

Gusland ger dock inte mycket för Brovolds kritik.

– Jag tror att min arbetsgivare Norges skytteförbund får kommentera påståenden om att det skulle vara ett amatörmässigt system. Efter utvärderingen av förra säsongen, som var den mest framgångsrika på flera år, så fann de ingen anledning till att ändra på något. Då kan det inte vara amatörmässigt, säger Gusland, som hade ett eget tjuvnyp att dela ut till Brovold:

– En skytt som är 44 är ju på slutsträckan i karriären, det vet ju alla. Därför har det varit fokus på att få fram nya skyttar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.