Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norska schackundret anklagas för fuskspel

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Imago Sportfotodienst

Det norska schackundret Stein Bjørnsen anklagas för fusk.

Schackvetaren Atle Grønn hävdar att den synskadade supertalangen använder sig av otillåtna datorhjälpmedel för att besegra sina motståndare.

– Vi har prioriterat saken och har kallat till ett särskilt styrelsemöte, säger norska schackförbundets ordförande Björn Salvesen till Dagbladet.

Stein Bjørnsen har spelat 66 turneringspartier i rad utan att förlora. Det är en ohyggligt imponerande svit i sig – och den blir ännu mer osannolik när man betänker att Bjørnsen är blind.

Bjørnsen använder sig av tekniska hjälpmedel för att kunna spela. Han har bland annat en öronsnäcka för att kunna upplysas om sina motståndares senaste drag.

Men nu har Bjørnsens kometkarriär ifrågasatts. Schackexperten Atle Grønn hävdar att Bjørnsens spel är så felfritt att en dator måste ha varit inblandad i processen.

– Det är som om en 50-åring som inte haft matematik sedan grundskolan inom loppet av ett år skulle bli professor i ämnet, säger Grønn enligt Dagbladet. 

"Jag kommer att bli frikänd"

Saken utreds nu av det norska schackförbundet.

– Vi har prioriterat saken och har kallat till ett särskilt styrelsemöte, säger ordförande Björn Salvesen.

Bjørnsen har slagit tillbaka alla anklagelser om fusk. Nu hoppas han på upprättelse.

– Jag är helt trygg med att jag kommer att bli frikänd. Det här har skadat mig personligt och kommer alltid att hänga med mig. Det här måste få konsekvenser för de inblandade, säger 50-åringen.

Magnus Carlsen: "Hoppas att det gått rätt till"

Bjørnsen har hyllats av norske världsettan Magnus Carlsen, som dock inte utesluter att fusk kan vara inblandat.

– Han är verkligen en unik schacktalang, om allt har gått rätt till, och det hoppas jag att det har gjort, säger Carlsen till VG. 

– Saken utreds, så jag har inget att säga om det.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.