Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norea blev uppmanad till att skrika könsord

Mellin Heidenborg.Foto: Privat
<p>Inlägget på Facebook i sin helhet. </p>

När Kungsholmens gymnasium förberedde sig på football-match mot rivalskolan Hersby blev eleverna uppmanade av skolans tifogrupp att sjunga en ramsa som innehöll könsord.

Norea Mellin Heidenborg, 16, kändes sig tvungen att ryta ifrån.

– När jag väl läste det blev jag förvånad att ingen annan hade reagerat, säger Mellin Heidenborg.

– Det är absolut inte kompatibelt med vår värdegrund, säger gymnasiechefen Peter Lyth.

Matcherna mellan Kungsholmens gymnasium och Hersby gymnasium är en anrik tradition. Sedan 1984 har skolorna varje år skickat fram varsitt lag för att mötas i amerikansk fotboll, i vad skolorna själva beskriver som Skandinaviens största match av sitt slag.

Norea Mellin Heidenborg, 16, hade förberett sig i flera veckor inför drabbningen i Eriksdalshallen i Stockholm. Men hennes glädje fick sig en törn när hon gjorde en upptäckt bland hejarramsorna som Kungsholmens gymnasiums officiella tifo-grupp hade publicerat på sin Facebook-sida.

"Vår skola är genusmedveten"

En av ramsorna löd: "En sjukdom, en smitta, en Hersbyfitta".

– Alla har varit jättetaggade på att få se den här matchen. Vi har samlats flera gånger för att lära oss de olika ramsorna. Men då såg jag den här ramsan, säger Mellin Heidenborg.

– När jag läste det blev jag förvånad att ingen annan hade reagerat. För vår skola är väldigt genusmedveten, den jobbar mot rasism, sexism och homofobi.

"Inte det samhället vi vill ha"

Mellin Heidenborg använde sitt Facebook-konto för att protestera mot ramsan. Hon hörde även av sig direkt till tifo-gruppen – och fick då höra att om hon blev provocerad av ramsan borde hon undvika matchen helt och hållet.

– Och då hade jag ju betalat för matchen och köpt en tröja, säger Mellin Heidenborg, som reagerade på att ordet "fitta" användes i en negativ kontext.

– Just att man säger det i samma mening som "en sjukdom" och "en smitta". Så om man är kvinna och har det här könet, är det som en sjukdom då? Det är inte det samhället vi vill leva i, det är inte den synen vi vill ha. Det ska vara en helt neutralt kroppsdel. Om den ska vara laddad, då ska den vara positivt laddad.

– Det har löst sig nu. Men det är en hemsk ramsa.

Skolan svarar

Gymnasiechefen Peter Lyth försäkrar att Kungsholmens gymnasium reagerade så fort de blev varse om ramsan.

– Vi har sagt till och det fanns tre lärare på plats under matchen för att se till att ingen använde den, säger Lyth.

– Vi är en medveten skola och våra elever är också väldigt medvetna, vi jobbar mycket tillsammans med dem. Det här är någon som spårat ur, men i skolsammanhang jobbar vi aktivt med det. Det där språket är absolut inte kompatibelt med vår värdegrund. Och även idrottsföreningen måste förhålla sig till skolans värdegrund, det är självklart.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.