Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nobelprisat genombrott öppnade upp för doping

Dopingläkaren Arne Ljungqvist varnade tidigt för att upptäckterna kunde användas för doping.
Spansk-tyske skidåkaren Johann Mühlegg åkte fast för doping och blev av med sina medaljer.Foto: IMAGO

Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin delas ut för upptäckten om hur celler anpassar sig till syretillgång – vilket har hjälpt behandlingen av flera sjukdomar.

Men forskningen öppnade också för nya sätt till doping för idrottare, enligt SVT.

– Jag insåg direkt att det var underbart för patienterna – och samtidigt att vi hade ett nytt problem inom idrotten, säger dopingläkaren Arne Ljungqvist, till SVT.

William G Kaelin Jr, Sir Peter J Ratcliffe och Gregg L Semenza får årets Nobelpris i fysiologi eller medicin för sin forskning om hur celler upptäcker och anpassar sig till syretillgång.

Upptäckterna har öppnat för nya behandlingar av bland annat blodbrist till följd av sjukdomar i njurarna, som bara kunde behandlas med blodtransfusion.

Upptäckten användes för doping

Arne Ljungqvist, dopingläkare med bakgrund i Internationella olympiska kommittén och tidigare ordförande för World Anti-Doping Agency (WADA), säger till SVT att upptäckten av hormonet erytropoietin (epo), som stärker kroppens egen produktion av röda blodkroppar, inte bara var ett genombrott för sjukvården.

– Jag insåg direkt att det var underbart för patienterna – och samtidigt att vi hade ett nytt problem inom idrotten, säger Arne Ljungqvist till SVT.

Redan 1988 vid de olympiska spelen i Calagary tog han upp han upp sin oro över att idrottare skulle kunna höja syreupptagningen med hjälp av injiceringar av epo.

Nytt test kunde avslöja fusket

1995 utarbetades en metod för att särskilja konstgjort epo från kroppens egna, tester som år 2002 bland annat kunde avslöja den framgångsrike spansk-tyske skidåkaren Johann Mühlegg.

– I dag är testmetoden prövad och granskad. Den är ett dyrt men effektivt sätt att avslöja fuskare, säger Arne Ljungqvist till SVT.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.